Η αμμωνία είναι ένα αέριο με χημικό τύπο NH3. Στη μαγειρική αυτό που χρησιμοποιούμε είναι η μαγειρική αμμωνία και είναι ένα άλας πού προκύπτει όταν η αέρια αμμωνία αντιδράσει με ένα οξύ, συνήθως το οξικό.
Όταν θερμαίνεται, η κρυσταλλική αμμωνία διασπάται σε αέρια αμμωνία (NH3) που διαφεύγει και μυρίζει το χώρο ψησίματος, νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που χρειαζόμαστε και κάνει τα κέικ και τα μπισκότα να φουσκώνουν, με τον ίδιο τρόπο που κάνει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από άλλα χημικά διογκωτικά όπως η σόδα.
Επειδή η μαγειρική αμμωνία κατά το ψήσιμο απελευθερώνει αέρια αμμωνία που έχει χαρακτηριστική οσμή, μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του τελικού προϊόντος. Για το λόγο αυτό τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε μπισκότα, τα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία και σε πιο στεγνά προϊόντα όπου το αέριο μπορεί να διαφύγει εύκολα χωρίς να επηρεάζει τη γεύση. Τα υγρά προϊόντα όπως τα κέικ, οι ζύμες και λοιπά συγκρατούν περισσότερο αέριο αμμωνίας και για το λόγο αυτό το αποφεύγουμε.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023