Η καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη μελάσας ή μαύρη ζάχαρη, είναι ένα είδος ζάχαρης που χαρακτηρίζεται από το πιο έντονο χρώμα και την πικάντικη γεύση της. Έχει πιο πλούσια γεύση σε σχέση με τη λευκή ζάχαρη, καθώς περιέχει μια ποσότητα μελάσας, την οποία η λευκή ζάχαρη έχει χάσει κατά τη διαδικασία επεξεργασίας.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την καστανή ζάχαρη σε πολλές συνταγές για να προσδώσεις μια πιο πλούσια γεύση. Είναι ιδανική για την παρασκευή γλυκιών όπως κέικ, γλυκά κουταλιού, και πολλά άλλα. Επίσης, είναι καταπληκτική σε κάποιες αλμυρές συνταγές, όπως σάλτσες BBQ ή σε μαρινάδες για κρέας, καθώς προσδίδει μια πικάντικη γλυκύτητα.
Ως προς τα θρεπτικά της συστατικά, η μαύρη ζάχαρη παρέχει κάποιες θρεπτικές ουσίες που λείπουν από τη λευκή ζάχαρη, όπως το ασβέστιο, το σίδηρο και το ποτάσιο, χάρη στην παρουσία της μελάσας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητά της σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να κάνει την καστανή ζάχαρη μια “υγιεινή” επιλογή. Όπως και οι υπόλοιπες μορφές ζάχαρης, πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023