Το μοσχάρι αναφέρεται στο νεαρό αρσενικό ή θηλυκό βοοειδές, κυρίως εκτρεφόμενο για το κρέας του. Το μοσχαρίσιο κρέας θεωρείται ιδιαίτερα νόστιμο και τρυφερό, και είναι γνωστό για την υψηλή ποιότητα και την θρεπτική αξία του.
Το μοσχαρίσιο κρέας χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, από λεμονάτο ή κοκκινιστό μαγειρευτό μοσχάρι μέχρι πιο πολυπλοκές συνταγές, όπως το μοσχάρι στιφάδο! Συχνά το βλέπουμε και σε γεύματα όπως το ραγού ή το σοφρίτο.
Το μοσχαρίσιο φιλέτο, οι μπριζόλες κόντρα και οι σπαλομπριζόλες καθώς και τα μέρη του μοσχαριού που γίνονται κιμάς προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες και δίνουν καταπληκτικές συνταγές για μοσχαρίσιο κρέας. Το μοσχάρι ηλικίας έως 8 μηνών το οποίο δεν έχει ακόμη απογαλακτιστεί με αποτέλεσμα το κρέας του να ξεχωρίζει για την τρυφερότητα και την γεύση του είναι το μοσχάρι γάλακτος.
Φιλέτο Μοσχαριού: Αυτό είναι το πιο τρυφερό και ακριβό μέρος του μοσχαριού. Το μοσχαρίσιο φιλέτο γίνεται στα κάρβουνα ή στο τηγάνι και είναι πιο νόστιμο αν φαγωθεί μέτρια ψημένο!
Μπριζόλα Μοσχαρίσια κόντρα: Πλούσιο σε γεύση, λίγο λιπαρό και τρυφερό. Συνήθως ψήνεται στη σχάρα ή στο τηγάνι. Το “μάτι” από την μοσχαρίσια μπριζόλα κόντρα, είναι το γνωστό rib Eye το οποίο σε ακριβές ποικιλίες κρεάτων, όπως το Black Angus, είναι το νοστιμότερο και ακριβότερο κρέας, πιο ακριβό ακόμα και από μοσχαρίσιο φιλέτο.
Μοσχαρίσια Ελιά: Είναι ένα πολύ γευστικό κομμάτι για αργό ψήσιμο ή μαγείρεμα. Η μοσχαρίσια ελιά κόβεται και κιμάς
Μοσχαρίσια Σπάλα: η σπάλα έχει ίνες γίνεται κοκκινιστό αλλά και κιμάς. Μέρος του μοσχαρίσιου κρέατος με ιδιαίτερη νοστιμιά είναι η σπαλομίτα ή αλλιώς βασιλοπούλα, η άκρη της σπάλας κατάλληλο για κοκκινιστό και λεμονάτο
Ποντίκι Μοσχαρίσιο: Το “ποντίκι”είναι πολύ τρυφερό και γευστικό κομμάτι με αρκετό συνδετικό ιστό, ή αλλιώς το γνωστό ζελέ. Κατάλληλο για μαγειρευτά φαγητά
Μοσχαρίσιος Σιδηρόδρομος: Ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος είναι μέρος της σπονδυλικής στήλη όπου εναλλάσσονται κομμάτια κρέατος και χοντρά παχιά κόκαλα, δίνοντας την εικόνα μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Γίνεται πολύ μαλακό με αργό μαγείρεμα, εξαιρετικό για γιουβέτσι καθώς πάντα τα κομμάτια κρέατος που ακουμπούν σε κόκκαλα είναι και ιδιαίτερα νόστιμα.
Μοσχαρίσιο Στήθος: Το στήθος είναι ένα αρκετά σφιχτό μέρος, το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο για κιμάς
Οσομπούκο: είναι κομμάτι από το κότσι του μοσχαριού με το κεντρικό κόκκαλο στη μέση. Είναι νόστιμος μεζές, θέλει αργό ψήσιμο και έχει αρκετό ζελέ.
Σε σχέση με τα θρεπτικά συστατικά του, το κρέας μοσχαριού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ζωτική για την ανάπτυξη και την αναδόμηση των ιστών του σώματος. Επίσης, περιέχει αρκετές βιταμίνες, όπως τις βιταμίνες Β2, Β6, Β12 και βιταμίνη D, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως το σίδηρο, το ψευδάργυρο και το σελήνιο. Το μοσχάρι είναι επίσης μια καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Ωστόσο, παρά τα πολλά οφέλη του, η κατανάλωση μοσχαριού πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς είναι και μια πηγή κορεσμένων λιπαρών οξέων, οι οποίες, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023