Ο παστός μπακαλιάρος είναι ένα προϊόν που προέρχεται από τον αφυδάτωση του φρέσκου μπακαλιάρου με τη χρήση αλατιού. Αυτή η διαδικασία, έχει ως σκοπό την αφαίρεση της υγρασίας από το ψάρι, γεγονός που επιτρέπει τη μακροχρόνια αποθήκευση του χωρίς την ανάγκη ψύξης ή κατάψυξης.
Η διαδικασία του παστώματος προσδίδει στον μπακαλιάρο μια ιδιαίτερη γεύση και υφή, καθιστώντας τον ιδιαίτερα δημοφιλή σε πολλές κουζίνες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Πριν την προετοιμασία του μπακαλιάρου, αυτός πρέπει να μουλιάσει σε νερό για να αφαιρεθεί το αλάτι που έχει εμποτίσει η σάρκα του. Να γίνει το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου δηλαδή. Συνήθως η διαδικασία αυτή χρειάζεται 36 με 48 ώρες.
Ο τηγανητός παστός μπακαλιάρος στην Ελλάδα είναι το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Αφού πρώτα φτιάξουμε κουρκούτι για μπακαλιάρο και βυθίσουμε το ψάρι μέσα στη συνέχεια τηγανίζεται και σερβίρεται με σκορδαλιά. Το εθίμο αυτό συνδυάζει την εθνική επέτειο της Ελλάδας με την εκκλησιαστική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Επίσης είναι φαγητό που τρώγεται την Κυριακή των Βαΐων, μία εβδομάδα πριν την Κυριακή του Πάσχα.
Εκτός από αυτές τις περιόδους, ο παστός μπακαλιάρος μπορεί να απολαυστεί και κατά τη διάρκεια του χρόνου, σε πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα. Πιο κάτω ακολουθούν οι καλύτερες συνταγές με παστό μπακαλιάρο.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023