Το σέλερι είναι ένα πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των σέλινων. Κατάγεται από τη Μεσόγειο και το Μέσο Ανατολικό, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο λόγω της δημοτικότητας του ως λαχανικό και αρωματικό φυτό.
Το σέλερι χαρακτηρίζεται από τα πράσινα πυκνά φύλλα του και τα ογκώδη κοτσάνια που είναι χρήσιμα στη μαγειρική. Τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη σαλάτα ενώ τα κοτσάνια μαγειρεύονται. Μπαίνουν σε σούπες με κρέας αλλά και ψάρι, σε λεμονάτο μοσχάρι, σε χοιρινό φρικασέ, ταιριάζει υπέροχα με φασόλια γίγαντες και φυσικά μπορείς να κάνεις γευστικούς ζωμούς.
Σε ό,τι αφορά τη θρεπτική του αξία, το σέλερι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης K, ενώ παρέχει επίσης βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ). Επίσης, είναι πηγή ποτασίου, σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου.
Στην παραδοσιακή ιατρική, το σέλερι έχει αποδοθεί μια πληθώρα ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών, αντιφλεγμονώδων, και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023