Η σοκολάτα κουβερτούρα είναι μια ποιότητα σοκολάτας που χρησιμοποιείται συνήθως από τους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες και σεφ στην παρασκευή γλυκών. Η κουβερτούρα παίρνει το όνομά της από τη γαλλική λέξη couverture, που σημαίνει “κάλυμμα” ή “επένδυση”, αναφερόμενη στην ιδιότητά της να καλύπτει άψογα κέικ, πραλίνες ή άλλες γλυκές δημιουργίες.
Η σοκολάτα κουβερτούρα περιέχει υψηλό ποσοστό κακάο, και είναι γνωστή για τη λεπτή, λαμπερή επιφάνεια που δίνει όταν σκληρύνει. Έχει υψηλότερο ποσοστό βουτύρου κακάο από άλλους τύπους σοκολάτας, πράγμα που της προσδίδει μία εξαιρετικά λεία υφή και επιτρέπει τη δημιουργία τέλειας επίστρωσης.
Παρόλο που η σοκολάτα κουβερτούρα μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη στην επεξεργασία, κυρίως εξαιτίας της ανάγκης για σωστή τήξη και τεμπεραρίσματος, το αποτέλεσμα συχνά αξίζει τον κόπο, καθώς προσφέρει υπέροχη γεύση και απαράμιλλη εμφάνιση στα γλυκά.
Όσον αφορά τα θρεπτικά στοιχεία, η σοκολάτα κουβερτούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθώς περιέχει αρκετές πολυφαινόλες από το κακάο. Επίσης, παρέχει κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, το σίδηρο και το χαλκό.
Οι οφέλη για την υγεία της σοκολάτας κουβερτούρας περιλαμβάνουν τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, την ενίσχυση της διάθεσης και της ευφορίας λόγω των φυτοχημικών που περιέχει το κακάο, καθώς και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Πρέπει όμως να θυμάσαι ότι, παρά τα οφέλη της για την υγεία, η σοκολάτα κουβερτούρα είναιυψηλή σε θερμίδες και πιθανά να περιέχει σημαντικές ποσότητες ζάχαρης, γι’ αυτό πρέπει να την καταναλώνεις με μέτρο.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023