Το σουσάμι είναι ένας από τους παλαιότερους καλλιεργούμενους σπόρους στον κόσμο και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πολλές κουζίνες, όπως την Ασιατική, την Μεσογειακή και την Μέση Ανατολή.
Το σουσάμι χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική για την προσθήκη γεύσης και υφής σε ποικίλες συνταγές. Μπορεί να προστεθεί σε ψωμιά και κέικ, να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα για σαλάτες και μεζέδες.. Το σουσάμι χρησιμοποιείται για την παρασκευή ταχίνι αλλά και για το κλασικό ελληνικό παστέλι. Παράλληλα στολίζει και αρωματίζει το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Από το σουσάμι βγαίνει το σησαμέλαιο ένα φυτικό έλαιο με εξαιρετικές ιδιότητες και χρήσεις.
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, το σουσάμι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, όπως το φώσφορο, το ψευδάργυρο και τον χαλκό. Είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην υγιή λειτουργία του εντέρου.
Επίσης, οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν φυτικές ενώσεις που είναι γνωστές ως λιγνάνες, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Εν κατακλείδι, το σουσάμι είναι ένα πολυδιάστατο και θρεπτικό τρόφιμο που μπορεί να προσθέσει τόσο γεύση όσο και θρέψη σε μια πληθώρα πιάτων.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023