0 0
Λαγάνα συνταγή

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

500 γρ Αλεύρι σκληρό
300 ml Νερό
1 κουταλι της σούπας Μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
3 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
100 γρ Σουσάμι

Στα αγαπημένα

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Λαγάνα συνταγή

Κουζίνα:
  • 02:40:00
  • Μέτρια

Υλικά

Οδηγίες

Share

Λαγάνα: Το άζυμο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Η λαγάνα, το άζυμο ψωμί, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τραπεζιού την Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής.

Πότε φτιάχνεται και πώς

  • Φτιάχνεται μόνο μια φορά τον χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα.
  • Η παρασκευή της είναι απλή, με βασικά υλικά το αλεύρι, το νερό και το αλάτι.
  • Ζυμώνεται χωρίς προζύμι, συμβολίζοντας την ταπεινοφροσύνη και την απλότητα.

Γιατί την τρώμε

  • Η λαγάνα συνδέεται με την θρησκευτική παράδοση.
  • Συμβολίζει το άζυμο ψωμί που χρησιμοποίησαν και οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
  • Αντικατοπτρίζει την περίοδο νηστείας που ακολουθεί, όπου αποφεύγονται ζωικά προϊόντα και προζύμι.

Τι συμβολίζει η λαγάνα

  • Την κάθαρση και την πνευματική αναγέννηση.
  • Την αποχή από κοσμικές απολαύσεις και την εστίαση στην πνευματικότητα.
  • Την υπακοή στις θρησκευτικές επιταγές.

Συνδυασμός:

Συνήθως τρώγεται με:

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok

Η συνταγή

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  4. Λαδώνουμε ένα μπολ, τοποθετούμε τη ζύμη μέσα και την αφήνουμε να σκεπαστεί με μια πετσέτα κουζίνας σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2-3 ίσα μέρη.
  7. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο.
  8. Τοποθετούμε τα φύλλα λαγάνας σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
  9. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη.
  10. Αλείφουμε τις λαγάνες με το μείγμα νερού-ζάχαρης και πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν θέλουμε).
  11. Ψήνουμε τις λαγάνες για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  12. Αφήνουμε τις λαγάνες να κρυώσουν και τις σερβίρουμε.
2
Ok

Κλείνοντας

Ελπίζουμε να απολαύσατε την συνταγή μας για λαγάνα!

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.γλ. γλυκάνισο ή μαχλέπι στη ζύμη για επιπλέον άρωμα.
  • Αν θέλετε οι λαγάνες σας να είναι πιο τραγανές, ψήστε τες για λίγα λεπτά ακόμα.
  • Σερβίρετε τες με ελιές, ταραμά, χαλβά, ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

Καλή όρεξη και Καλή Σαρακοστή!

Μην ξεχάσετε:

  • Μοιραστείτε την συνταγή μας με τους φίλους σας.
  • Αφήστε μας ένα σχόλιο για να μας πείτε πώς σας φάνηκε η λαγάνα.
  • Επισκεφτείτε μας ξανά για περισσότερες συνταγές και χρήσιμες πληροφορίες.

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
ταραμοσαλάτα συνταγή
previous
Ταραμοσαλάτα συνταγή
Συνταγη για μακαρον
next
Μακαρόν συνταγή
ταραμοσαλάτα συνταγή
previous
Ταραμοσαλάτα συνταγή
Συνταγη για μακαρον
next
Μακαρόν συνταγή

Πρόσθεσε σχόλιο