Υλικά
-
500 γρ. vermicelli ή spaghettini βρασμένα al dente Σπαγγέτι
-
1,5 κιλό φρέσκα Κυδώνια όστρακα
-
250 ml ξηρό Λευκό κρασί
-
2 σκελίδες λιωμένες Σκόρδο
-
Φρέσκος ψιλοκομμένος Μαϊντανός
-
4 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
-
1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι ξερό
-
3 ψιλοκομμένες Ντομάτα
-
2 μικρές ψιλοκομμένες Πιπεριά Τσίλι
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Οδηγίες
Ανακαλύψτε μια συνταγή που ξεχωρίζει για την απλότητα και την πολυπλοκότητα της γεύσης της, μια συνταγή που δεν είναι μόνο ιδανική για τη Σαρακοστή αλλά για κάθε εποχή του χρόνου. Το πιάτο μας, Σπαγγέτι ή βερμιτσέλι με σάλτσα και κυδώνια, είναι μια νηστίσιμη γαστρονομική απόλαυση που συνδυάζει την κλασική ιταλική παράδοση με μια δόση ελληνικής κουλτούρας.
Η συνταγή αρχίζει με την επιλογή των καλύτερων κυδωνιών, τα οποία μαγειρεύονται σε ένα μείγμα από κρασί και αρωματικά, μέχρι να αποκτήσουν την τέλεια υφή και γεύση. Το μυστικό βρίσκεται στην απλότητα των υλικών και στην επιμονή στη λεπτομέρεια κατά την προετοιμασία. Το αποτέλεσμα είναι μια εκπληκτικά γευστική σάλτσα που συνδυάζει την πλούσια γεύση των κυδωνιών με τη φρεσκάδα που δίνουν οι ψιλοκομμένες ντομάτες και την πικάντικη νότα του chilli.
Τα βερμιτσέλι, βρασμένα στο σημείο αλ ντέντε, αποτελούν τον τέλειο καμβά για την ανάδειξη αυτής της σάλτσας. Η παρουσίαση του πιάτου ολοκληρώνεται με τα γαρνιρισμένα κυδώνια και τον φρεσκοκομμένο μαϊντανό, προσδίδοντας έναν αέρα εκλεπτυσμένης πολυτέλειας.
Αυτή η συνταγή αποδεικνύει ότι μία συνταγη για ένα νηστίσιμο πιάτο μπορεί να έχει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, γευστική πολυπλοκότητα από οποιοδήποτε άλλο πιάτο. Είναι ιδανικό για όσους αναζητούν μια γευστική απόδραση από το καθημερινό, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν κάποια ιδιαίτερη εποχή ή περίσταση.
Βήματα
1
Ok
|
Πλένετε καλά τα κυδώνια κάτω από κρύο νερό και πετάτε όσα είναι ανοιχτά ή δεν είναι ερμητικά κλειστά. Ρίχνετε το κρασί σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το σκόρδο, το μισό μαϊντανό και τα κυδώνια τελευταία. Κλείνετε την κατσαρόλα, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε να πάρει βράση. Ψήνεται για 5 λεπτά, κουνώντας που και που την κατσαρόλα μέχρι να ανοίξουν τα κυδώνια. Μόλις ανοίγει ένα κυδώνι, το βγάζετε αμέσως για να μην σφίξει και συνεχίζετε μέχρι να ανοίξουν και τα υπόλοιπα. Βάζετε τα ανοιγμένα κυδώνια στην άκρη και συγκεντρώνετε το ζουμί τους σε ένα μπολ. Αφήνετε τα κυδώνια να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε. Αφαιρείτε το κέλυφος από τα 2/3 των κυδωνιών, ρίχνοντας το ζουμί τους στο μπολ όπου τα είχατε στραγγίξει. Βάζετε τα καθαρισμένα κυδώνια σε ένα μπολ, και αυτά με το όστρακο σε μια ζεσταμένη κατσαρόλα καπακώνοντας την, για να διατηρηθούν ζεστά. Όσα δεν έχουν ανοίξει, πετάξτε τα. Ζεσταίνεται το λάδι σε κατσαρολάκι, προσθέτετε το κρεμμύδι και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες τομάτες και το ζουμί από τα κυδώνια, chilli και αλατοπίπερο. Όταν πάρει βράση, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Ρίχνετε στη σάλτσα τα κυδώνια χωρίς όστρακο, ανακατεύετε και αφήνετε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Βράζετε τα vermicelli, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε σε μεγάλο ζεσταμένο μπολ. Δοκιμάζετε τη σάλτσα για αλάτι-πιπέρι, περιχύνετε με αυτήν τα μακαρόνια και ανακατεύετε. Γαρνίρετε με τα κυδώνια με όστρακο που είχατε κρατήσει, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε. Tip: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ντοματίνια κομμένα στη μέση τα τελευταία 5 λεπτά πριν ολοκληρώσετε το βράσιμο της σάλτσας. |