Υλικά
-
600 γρ για όλες τις χρήσεις Αλεύρι
-
150 ml Ελαιόλαδο
-
200 γρ Ζάχαρη άχνη
-
150 ml Χυμό Πορτοκάλι
-
150 γρ Σταφίδες
-
1 κουταλιά της σουπας Κανέλα
-
1/3 κουταλάκι του γλυκού Γαρύφαλλο
-
50 γρ Σουσάμι
-
1 κουταλιά σούπας Σόδα
-
150 γρ Καρύδια
Οδηγίες
Τι είναι η Φανουρόπιτα
Η Φανουρόπιτα είναι ένα νηστίσιμο κέικ και ονομάζεται έτσι προς τιμήν του Άγιου Φανουρίου, του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 27 Αυγούστου.
Η Φανουρόπιτα βέβαια δεν είναι απλά ένα γλυκό, είναι ένας δεσμός με το παρελθόν και ένα ισχυρό σύμβολο της ελληνικής θρησκευτικής παράδοσης.
Πότε φτιάχνουμε τη Φανουρόπιτα
Η παρασκευή της φανουρόπιτας είναι πιο συχνή γύρω από την ημέρα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, αλλά μπορεί να γίνει και οποιαδήποτε άλλη στιγμή που κάποιος επιθυμεί να ζητήσει τη βοήθειά του.
Γιατί φτιάχνουμε τη Φανουρόπιτα
Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η συνήθεια της φανουρόπιτας ξεκίνησε κατά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σύμφωνα με την παράδοση, όταν η φανουρόπιτα φτιάχνεται με πίστη και προσευχή, ο Άγιος Φανούριος μπορεί να προσφέρει βοήθεια ή να αποκαλύψει κάτι που ψάχνει ο πιστός.
Τι αναφέρει η παράδοση
Η παράδοση λέει ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέγεται σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση.
Ο Άγιος Φανούριος τότε παρακάλεσε με δάκρυα να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.
Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, από την προετοιμασία μέχρι το μοίρασμα της φανουρόπιτας, συνειδητοποιείς τη σπουδαιότητα αυτού του απλού γλυκού. Είναι περισσότερο από τη γεύση και το άρωμά του, είναι ένας σύμβολο πίστης και παράδοσης, ένας δεσμός με το παρελθόν και ένα μήνυμα για το μέλλον.
Με τη φανουρόπιτα, γιορτάζουμε την ελπίδα, την αγάπη και την πίστη, διατηρώντας ζωντανές αυτές τις παραδόσεις μέσα στην καρδιά μας.
Επιπλέον, υπάρχει ένας πολύ ιδιαίτερος κανόνας που ακολουθείται όταν φτιάχνεις φανουρόπιτα: τα συστατικά πρέπει να είναι σε πολλαπλάσια του εφτά ή του εννιά. Ο αριθμός 7 συμβολίζει τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας,ενώ ο αριθμός 9 τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα χρειαστείς μια ευχή ή θα θελήσεις να θυμηθείς κάτι που έχεις ξεχάσει, φτιάξε μια φανουρόπιτα. Με κάθε μπουκίτσα που θα φάς, θα νιώθεις την ιστορία, την παράδοση και την αγάπη που συνοδεύει αυτό το απλό, αλλά ιδιαίτερο γλυκό.
Και ποιος ξέρει; Μπορεί να βρεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις.
Συνταγή για φανουρόπιτα
Πάμε να δούμε τη συνταγή για φανουρόπιτα με 9 υλικά
Η πίτα συνήθως είναι μικρή και στρογγυλή και γίνεται από αλεύρι, ζάχαρη, κανέλλα, λάδι και τα επιπλέον αρωματικά και αφού όλα τα υλικά ανακατευθούν, ζυμώνονται, μπαίνουν σε στρογγυλή φόρμα και η πίττα ψήνεται σε μέτρια θερμοκρασία στο φούρνο.
Βήματα
1
Ok
10
|
Το μίγμα της φανουροπιταςΠάρε ένα μπολ και ρίξε μέσα το ελαιόλαδο. Πρόσθεσε την ζάχαρη άχνη και ανακάτεψε με έναν αναδευτήρα για 1-2 λεπτά, μέχρι να γλασάρει και να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το γαρύφαλλο, την κανέλα και το χυμό πορτοκάλι. Ανακάτεψε ελαφρά πρόσθεσε την σόδα και συνέχισε το ανακάτεμα για 1 λεπτό! Στο τέλος, πρόσθεσε σιγά-σιγά το αλεύρι αφού το έχεις περάσει πρώτα από ένα κόσκινο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το μίξερ παρά μόνο το κουτάλι και να ανακατέψεις ένα με δύο λεπτά το πολύ, για να δημιουργηθεί ένας παχύς χυλός! Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη να μπει στο φούρνο |
2
Ok
|
Το ψήσιμο της φανουρόπιταςΠάρε ένα ταψί, ρίξε λίγο λάδι και με μια χαρτοπετσέτα άλειψε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα. Με μια σπάτουλα, άδειασε το περιεχόμενο του μείγματος στο ταψί και από πάνω ρίξε τις σταφίδες και το καρύδι. Πίεσέ τα ελαφρά με μία κουτάλα, ώστε να καλυφθούν ίσα-ίσα μέσα στο μίγμα και να μην ξεραθούν. Από πάνω πασπάλισε με το υπόλοιπο σουσάμι! Τοποθέτησε το ταψί στην κάτω σχάρα σε φούρνο που έχεις προθερμάνει στους 170 με 180 βαθμούς Κελσίου και ψήσε για περίπου 40 λεπτά. Για να διαπιστώσεις ότι η φανουρόπιτα έχει γίνει, με ένα μαχαίρι τσίμπησε μετά από 35-40 λεπτά στη μέση του γλυκού. Εάν το μαχαίρι βγει χωρίς καθόλου ζύμη, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αφήνεις την φανουρόπιτα να κρυώσει και στη συνέχεια την πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη. |
3
Ok
|
Εν κατακλείδιΑυτή η γεμάτη αρώματα και γεύση συνταγή για φανουρόπιτα οδηγεί ένα υπέροχο κέικ που μπορείς τώρα να πας στην εκκλησία για να διαβαστεί και να την μοιράσεις στους παρευρισκομένους αλλά και τους γειτόνους σου, αναδεικνύοντας την παράδοση και την ανιδιοτελή προσφορά που χαρακτηρίζει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και φυσικά να ζητήσεις από τη "Χάρη" του Αγίου Φανουρίου να σου φανερώσει κάτι που θέλεις, ένα σημάδι, ή να σε βοηθήσει να πάρεις μία σημαντική απόφαση Επίσης, αυτή η φανουρόπιτα είναι τόσο νόστιμη και γευστική, που μπορείς να την απολαύσεις σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, συνοδεύοντάς την με τον αγαπημένο σου καφέ ή τσάι. Αποτελεί ένα υπέροχο γλυκό, που σε ταξιδεύει στις γεύσεις και τις μνήμες της παιδικής σου ηλικίας και φέρνει την ευτυχία και τη γαλήνη σε κάθε μπουκία. |