0 0
Χαλβάς σιμιγδαλένιος συνταγή

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
1 κούπα Ελαιόλαδο
2 κούπες Χοντρό σιμιγδάλι
3 κούπες Ζάχαρη
4 κούπες Νερό
1 κουταλιά της σούπας Κανέλα
1 ξυλάκι Κανέλα
1/3 κουταλιάς του γλυκού Γαρύφαλλο
200 γρ μάυρες ή ξανθές Σταφίδες
200 ml χυμός ( από 2 πορτοκάλια) Πορτοκάλι
2 φέτες με τη φλούδα Λεμόνι
2 φέτες με τη φλούδα Πορτοκάλι

Nutritional information

540
Θερμίδες
24g
Ολικά λιπαρά
3g
Κορεσμένα λιπαρά
0mg
Χοληστερόλη
10mg
Νάτριο
75g
Συνολικοί Υδατάνθρακες
3g
Διαιτητικές ίνες
40g
Ζάχαρη
8g
Πρωτεΐνη

Χαλβάς σιμιγδαλένιος συνταγή

Χαλβάς με σιμιγδάλι

  • Μερίδες 8
  • Εύκολη

Υλικά

Οδηγίες

Share

Ο χαλβάς σιμιγδαλένιος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά. Η γεύση του είναι ξεχωριστή, η υφή του υπέροχη και η παρασκευή του απλή, εφόσον ακολουθήσεις τη σωστή συνταγή.

Πότε τρώμε χαλβά σιμιγδαλένιο

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι συνδεδεμένος με θρησκευτικές εορτές, ημέρες νηστείας και γενικότερα με την ελληνική παράδοση.
Παρασκευάζεται παραδοσιακά κατά την περίοδο της νηστείας, καθώς δεν περιέχει ζωικά προϊόντα. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νηστίσιμο γλυκό σημαίνει ότι μπορούν να το απολαμβάνουν και όσοι ακολουθούν τις νηστείες της Εκκλησίας, όπως είναι οι ημέρες της σαρακοστής πριν το Πάσχα αλλά και η νηστεία πριν τα Χριστούγεννα ή το δεκαπενταύγουστο.

Ο χαλβάς με σιμιγδάλι αποτελεί κοινό γλυκό σε πολλά μοναστήρια και το Άγιο Όρος. Η γεύση του σιμιγδαλένιου χαλβά δίνει μια γλυκιά ανάπαυση από τις αυστηρές καθημερινές δραστηριότητες και εργασίες της μοναστικής ζωής.

Επίσης πολλές ταβέρνες και εστιατόρια σερβίρουν το σιμιγδαλένιο χαλβά ως κέρασμα στο τέλος του γεύματος. Το κέρασμα μπορεί να έρθει μόνο του ή μαζί με τον λογαριασμό.

Έτσι, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς αποτελεί ένα γλυκό που συνδέεται με τη φιλοξενία, την παράδοση και την πνευματικότητα του ελληνικού λαού.

Βασικά συστατικά για τον χαλβά με σιμιγδάλι

Τα συστατικά του σιμιγδαλένιου χαλβά είναι απλά: Το σιμιγδάλι, το λάδι, η ζάχαρη και το νερό είναι οι τέσσερις στήλες αυτού του γλυκού και ακολουθούν τα αρωματικά και οι ξηροί καρποί που θα δώσουν την επιπλέον γεύση.

Η επιλογή του λαδιού στον σιμιγδαλένιο χαλβά

Όταν επιλέγεις να φτιάξεις σιμιγδαλένιο χαλβά, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη την επιλογή του λαδιού που θα χρησιμοποιήσεις. Το ελαιόλαδο αποτελεί την πρώτη επιλογή. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής, με την οποία συνδέεται στενά το συγκεκριμένο γλυκό.

Το ελαιόλαδο αναδεικνύει το άρωμα και τη γεύση του χαλβά, προσθέτοντας μια ελαφριά νότα πικράδας που ταιριάζει τέλεια με την γλυκύτητα του χαλβά αφού θα προσθέσουμε αρκετή ζάχαρη. Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά, κάνοντάς το μια υγιεινή επιλογή.

Ωστόσο, αν δεν διαθέτεις ελαιόλαδο ή προτιμάς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο σπορέλαιο όπως το ηλιέλαιο. Να έχεις υπόψη σου ότι η γεύση και η ανάδειξη των αρωμάτων δεν θα είναι ακριβώς η ίδια. Τα σπορέλαια έχουν πιο ουδέτερη γεύση και ενδέχεται να μην προσθέσουν το ίδιο βάθος στο γλυκό.

Το σιμιγδάλι στο χαλβά

Η επιλογή του σιμιγδαλιού είναι κρίσιμη για την υφή και τη συνοχή του χαλβά. Σίγουρα θα έχεις δει χαλβάδες με πιο κρεμώδη και κολλώδη υφή και χαλβάδες πιο τριφτούς, με ευδιάκριτους τους κόκκους του σιμιγδαλιού.

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα μίγμα από χοντρό και ψιλό σιμιγδάλι σε αναλογία 50-50, ενώ στη δεύτερη περίπτωση και αυτήν που σου προτείνουμε μόνο χοντρό σιμιγδάλι.

Extra tip: αν δεν έχεις ψιλό σιμιγδάλι μπορείς να πάρεις το χοντρό και να το βάλεις στο μπλέντερ ώστε να σπάσει σε μικρότερους κόκκους και να αποκτήσει πιο λεπτή υφή.

Η ζάχαρη στον σιμιγδαλένιο χαλβά

Η ζάχαρη στον χαλβά με σιμιγδάλι είναι άφθονη. Αφού εκτελέσεις τουλάχιστον μία φορά τη βασική συνταγή, στη συνέχεια μπορείς να την ελαττώσεις ή να αντικαταστήσεις μέρος της με μέλι! Αντί για τρεις κούπες ζάχαρη μπορείς να βάλεις δύο, ώστε ο χαλβάς να βγει λιγότερο γλυκός ή μπορείς να βάλεις μισή κούπα ζάχαρη και δύο κούπες μέλι.
Η γλυκύτητα είναι καθαρά θέμα γούστου και επιλογής! Με τις απαραίτητες δοκιμές θα πετύχεις το αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί περισσότερο γευστικά.

Μπορείς επίσης να αυξήσεις την ποσότητα από τις σταφίδες που θα προσθέσεις ώστε να πάρεις extra γλυκύτητα από αυτές, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ποσότητα της ζάχαρης στο χαλβά.

Το νερό στο χαλβά

Νερό βρύσης ή ακόμα και φυσικό μεταλλικό νερό για να κάνεις το σιρόπι του χαλβά. 4 κούπες για τη συνταγή μας.

Ξηροί καρποί και αρωματικά στο χαλβά σιμιγδαλένιο

Τα βασικά αρωματικά από τα οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις όταν φτιάχνεις χαλβά σιμιγδαλένιο είναι η κανέλα και το γαρύφαλλο. Από κει και πέρα έχεις μία πληθώρα επιλογών ως προς τους ξηρούς καρπούς που θα προσθέσεις για επιπλέον γεύση: καβουρδισμένο αμύγδαλο, κουκουνάρι, καρύδια, ξανθές και μαύρες σταφίδες είναι οι κορυφαίες επιλογές! Μπορείς να κάνεις οποίο συνδυασμό επιθυμείς

Χαλβάς σιμιγδαλένιος 1-2-3-4 η συνταγή

Ο χαλβάς σιμιγδαλένιος 1 2 3 4 όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι η πιο γνωστή και εύκολη συνταγή για χαλβά με σιμιγδάλι.
Οι αριθμοί 1,2,3,4 προκύπτουν από τις κατά όγκο αναλογίες των βασικών συστατικών πού προσθέτουμε όπως τα περιγράψαμε πιο πάνω.

Με τη μέθοδο 1-2-3-4 δεν θα ξεχάσεις ποτέ τη σωστή δοσολογία.
Η σωστή αναλογία ανάμεσα στα υλικά είναι ζωτικής σημασίας για την τελική γεύση και την υφή του χαλβά.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε χαλβά σιμιγδαλένιο και να χρησιμοποιήσουμε:

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες χονδρό σιμιγδάλι
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok
5min

Φτιάχνουμε το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα ανακάτεψε τη ζάχαρη και το νερό, ρίξε μέσα το ξυλάκι κανέλας και τις φέτες από το λεμόνι και το πορτοκάλι και ζέστανε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη. Αυτό θα είναι το σιρόπι σου. Δεν χρειάζεται βρασμός.

Στη συνέχεια απέσυρε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε το σιρόπι να κρυώσει. Δεν θέλουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, αυτό που θέλουμε είναι να μην είναι πολύ ζεστό και καυτό όταν θα το ρίξουμε στο σιμιγδάλι που θα έχουμε σοτάρει με το ελαιόλαδο.
Μία διαδικασία που ξεκινά αμέσως τώρα και αφού αποσύρεις το σιρόπι από τη φωτιά.

2
Ok
10min

Σοτάρουμε το σιμιγδάλι

Σε μία νέα κατσαρόλα πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ρύθμισε την εστία σε μέτρια θερμοκρασία, (αν το μάτι της κουζίνας σου έχει σκάλες από το 1-9, το 6 είναι ιδανικό). Όσο πιο μεγάλη σε διάμετρο είναι η κατσαρόλα τόσο καλύτερα.

Πρόσθεσέ το σιμιγδάλι στο ελαιόλαδο που έχει ήδη ζεσταθεί για να ξεκινήσει το σοτάρισμα και με μία ξύλινη κουτάλα ξεκίνα να ανακατεύεις συχνά. Χρειαζόμαστε μέτρια θερμοκρασία λαδιού και συχνό ανακάτεμα ώστε να μην καούν οι κόκκοι του σιμιγδαλιού. Με αυτόν τον τρόπο το σιμιγδάλι θα απορροφήσει το σιρόπι που θα προσθέσουμε στη συνέχεια και θα αναδείξει τα αρώματα ακόμα περισσότερο. Το σιμιγδάλι πρέπει να πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.

Για να ψηθεί καλά το σιμιγδάλι θα χρειαστούν σε αυτήν τη θερμοκρασία 10-15 λεπτά. Είναι το πιο κρίσιμο σημείο της συνταγής για τον σιμιγδαλένιο χαλβά και εννοείται ότι πρέπει να είσαι από πάνω με την κουτάλα και να ανακατεύεις.
Μην ξεχαστείς! Δεν αφαιρείσαι, δεν κάνεις κάτι άλλο παράλληλα, δεν μιλάς στο τηλέφωνο και φυσικά δεν φεύγεις από την κουζίνα!

3
Ok
5min

Προσθέτουμε το σιρόπι

Αφαίρεσε το ξυλάκι της κανέλας και τις φέτες από το σιρόπι και ξεκίνα να προσθέτεις σιγά σιγά το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς.

Χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα.

Προσθέστε την τριμμένη κανέλα, το γαρύφαλλο, τα καρύδια και τις σταφίδες στο μείγμα με το σιμιγδάλι και συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να ενωθούν!

4
Ok

Βάλε το χαλβά σε φόρμα

Όταν ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι έτοιμος και έχει απορροφήσει όλο τον σιρόπι, έρχεται η ώρα για να του δώσεις τη μορφή που θέλεις. Θα χρειαστείς μια φόρμα, που μπορεί να είναι από σιλικόνη, πλαστικό ή μέταλλο. Προτίμησε τις φόρμες από σιλικόνη γιατί είναι ευκολότερο να απομακρύνεις τον χαλβά.

Πρώτα, λαδώνεις ελαφρά την φόρμα, για να μην κολλήσει ο χαλβάς. Έπειτα, με μία σπάτουλα ή μια κουτάλα, τοποθετείς τον χαλβά στη φόρμα, πιέζοντας ελαφρά για να γεμίσεις ομοιόμορφα όλη τη φόρμα.

Εάν η φόρμα έχει σχήματα (όπως αστέρια, καρδιές κλπ.), μπορείς να ασκήσεις και μία ελαφρά πίεση με τα δάχτυλά σου για να βεβαιωθείς ότι ο χαλβάς έχει καλύψει κάθε σχήμα, ώστε τα σχέδια να αποτυπωθούν τέλεια στο χαλβά όταν τον αναποδογυρίσεις.

Τέλος, αφήνεις τον χαλβά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί στη φόρμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ή, για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να τον αφήσεις στην φόρμα για όλη τη νύχτα. Όταν ο χαλβάς είναι έτοιμος να σερβιριστεί, απλώς αναποδογυρίζεις την φόρμα και αφαιρείς προσεκτικά τον χαλβά. Τώρα, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς σου είναι έτοιμος για το τραπέζι και για να εντυπωσιάσεις με τον πανέμορφο σχηματισμό του!

Κόβεις σε φέτες και σερβίρεις

5
Ok

Συνοψίζοντας

Αυτή είναι η πιο απλή συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο. Αυτό το παραδοσιακό γλυκό είναι πλούσιο σε ενέργεια, αρώματα και γεύσεις.

Μπορείς και να τον σερβίρεις ζεστό, απευθείας από την κατσαρόλα, με λίγη κανέλα ή καρύδια από πάνω για επιπλέον γεύση.

Μπορείς να αλλάξεις την ποσότητα της ζάχαρης ανάλογα με την προτίμηση σου για το πόσο γλυκό θέλεις τον χαλβά, ή να αντικαταστήσεις μέρος της με μέλι.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις χοντρό και ψιλό σιμιγδάλι σε ίδια αναλογία για ποιο κολλώδη υφή .

Και τέλος μπορείς αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσεις κάποιο σπορέλαιο.

Η μαγειρική άλλωστε είναι μια περιπέτεια, οπότε μην φοβάσαι να πειραματιστείς!

Καλή απόλαυση!

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Φανουρόπιτα
previous
Φανουρόπιτα
κρεπες συνταγή
next
Κρέπες συνταγή
Φανουρόπιτα
previous
Φανουρόπιτα
κρεπες συνταγή
next
Κρέπες συνταγή

Πρόσθεσε σχόλιο