0 0
Κέικ πορτοκάλι

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
200gr λιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου Βούτυρο
50ml Ελαιόλαδο
300γρ για όλες τις χρήσεις Αλεύρι
3 μεγάλα Αυγά
150ml Κρέμα γάλακτος 35% σε λιπαρά
ξύσμα απο δύο Πορτοκάλι
100ml χυμό από φρέσκο Πορτοκάλι
0,5 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
1,5 κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν πάουντερ εναλλακτικά ίδια ποσότητα σόδας
1 Βανίλια

Στα αγαπημένα

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Κέικ πορτοκάλι

Κουζίνα:

Ένα αφράτο, ελαφρύ κέικ πορτοκάλι. Αγαπημένο για κάθε στιγμή

  • 1ώρα
  • Μερίδες 12
  • Εύκολη

Υλικά

Οδηγίες

Share

Το κέικ πορτοκάλι αυτό το αρωματικό, γευστικό και εύκολο κέικ, πρόκειται να σου προσφέρει μια εμπειρία που θα σε κάνει να ξεχάσεις κάθε άλλη γλυκιά επιλογή. Το ξύσμα πορτοκαλιού από την ευωδιαστή φλούδα του και ο φρεσκοστυμμένος χυμός, είναι το κλειδί για τη δημιουργία αυτού του υπέροχου γλυκού.

Βέβαια δεν είναι μόνο η γλυκιά και λεπτή γεύση του πορτοκαλιού που παρασύρει τις αισθήσεις, αλλά και η απαλή, βελούδινη υφή του κέικ που λιώνει στο στόμα. Το κέικ πορτοκάλι είναι ένας γαστρονομικός πειρασμός που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά για το κέικ πορτοκάλι

Τα βασικά συστατικά του κέικ πορτοκάλι είναι το αλεύρι, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τα αβγά, η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη και το πορτοκάλι

Το αλεύρι στο κέικ πορτοκάλι

Το αλεύρι είναι το θεμέλιο του κέικ σου. Προσφέρει την κατάλληλη συνοχή και δομή, επιτρέποντάς σου να δημιουργήσεις ένα κέικ που θα έχει την τέλεια υφή και σταθερότητα. Χρησιμοποιούμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Το βούτυρο και το ελαιόλαδο στο κέικ πορτοκάλι

Το βούτυρο προσθέτει έναν αέρα πολυτέλειας στο κέικ πορτοκάλι. Είναι αυτό που προσδίδει στο κέικ αυτή την πλούσια, γεμάτη γεύση και αυτήν την απαλή, βελούδινη υφή.

Το ελαιόλαδο δίνει μια ελαφριά, φρουτώδη νότα στο κέικ και ενισχύει την υγρασία του, καθιστώντας το πιο αφράτο και ελαστικό.

Τα αυγά

Τα αυγά είναι η “κόλλα” που δένει όλα τα υλικά μαζί και κάνει το γλυκό αφράτο. Χωρίς αυτά, το κέικ πορτοκαλιού δεν θα έχει αυτήν την υπέροχη συνοχή και σταθερότητα.

Η κρέμα γάλακτος

Η κρέμα γάλακτος είναι το συστατικό που προσφέρει επιπλέον πλούσια γεύση και υφή. Είναι αυτό που κάνει το κέικ να είναι υγρό, μαλακό και αντιστάθμιζει τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης. Χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος πλούσια σε λιπαρά 30-35%.

Η ζάχαρη

Η ζάχαρη προσφέρει την γλυκιά γεύση που κάνει το κέικ πορτοκαλιού να ξεχωρίζει. Επίσης, βοηθά στη δημιουργία μιας υπέροχης, χρυσαφένιας επιφάνειας όταν το γλυκό ψήνεται. Στα κέικ δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι.

Το πορτοκάλι

Και τέλος, το πορτοκάλι. Τι κέικ πορτοκάλι θα ήταν άλλωστε αν δεν είχε τα αρώματά του πορτοκαλιού;
Το πορτοκάλι προσδίδει το ζωηρό χρώμα και έναν εξωτικό, φρουτώδη τόνο, δημιουργώντας ένα απολαυστικό και αξέχαστο κέικ που ξεχωρίζει.

Κέικ πορτοκαλιού η συνταγή

Ετοιμάσου να ζήσεις τη μαγεία του πορτοκαλιού, να ξεδιπλώσεις την αρτίστική σου πλευρά στην κουζίνα και να ανακαλύψεις την απόλυτη γλυκιά απόλαυση.
Ετοιμάσου να ακολουθήσεις βήμα προς βήμα την συνταγή για το καλύτερο κέικ πορτοκάλι και να δοκιμάσεις το πιο υπέροχο, αφράτο και αρωματικό κέικ πορτοκαλιού που θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς.

Βήματα

1
Ok
10min

Βούτυρο, Ζάχαρη και αυγά: Το πρώτο βήμα για το κεϊκ πορτοκαλιου

Πριν αρχίσεις, φρόντισε ώστε το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσεις, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα βοηθήσει να ενσωματωθεί πιο εύκολα με τη ζάχαρη και θα δημιουργήσει ένα πιο αφράτο μείγμα.

Αρχικά, βάλε το βούτυρο στο μίξερ και αρχίσε να το χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια, πρόσθεσε σταδιακά τη ζάχαρη, χτυπώντας συνεχώς. Μην προσθέτεις όλη τη ζάχαρη με τη μία, αλλά σε δόσεις, ώστε να ενσωματωθεί καλύτερα με το βούτυρο.

Είναι σημαντικό να χτυπάς το μείγμα για αρκετό χρόνο, περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο και ελαφρύ. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για την τελική υφή του κέικ σου, οπότε μην το παρακάμπτεις!

Τέλος, μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις μία σπάτουλα σιλικόνης για να σκουπίσεις τις πλευρές του μπολ. Έτσι θα εξασφαλίσεις ότι όλα τα συστατικά θα προστεθούν στις σωστές αναλογίες εξίσου και θα δημιουργήσουν το τέλειο μείγμα για κεικ πορτοκάλι.

Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα

Σε αυτό το σημείο, που το βούτυρο και η ζάχαρη έχουν αφρατέψει, είναι η ώρα να προσθέσεις τα αυγά. Θα πρέπει να τα προσθέσεις ένα-ένα, χτυπώντας κάθε φορά πριν προσθέσεις το επόμενο.

Όταν προσθέτεις το πρώτο αυγό, ίσως παρατηρήσεις ότι το μείγμα αρχίζει να φαίνεται σαν να "διαχωρίζεται". Μην ανησυχείς! Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει επειδή το αυγό και το βούτυρο έχουν διαφορετικές υφές. Συνέχισε να χτυπάς το μείγμα και σύντομα θα γίνει ξανά ομοιογενές.

Αφού προσθέσεις και χτυπήσεις το πρώτο αυγό, περίμενε λίγο πριν προσθέσεις το επόμενο, για να εξασφαλίσεις ότι έχει ενσωματωθεί πλήρως. Αυτό θα βοηθήσει το κέικ να έχει την ιδανική υφή και θα επιτρέψει στα αυγά να διασπείρουν επαρκώς τη ζάχαρη σε ολόκληρη τη μάζα, γεγονός που θα βοηθήσει να γίνει αφράτο κατά το ψήσιμο.

2
Ok
6min

Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά

Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα στερεά συστατικά: το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.

Σε ένα δεύτερο μπολ ή κανάτα, θα πρέπει να αναμείξεις τα υγρά στοιχεία του κέικ. Ρίξε μέσα την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα από πορτοκάλι και τον χυμό από πορτοκάλι. Μην προσθέσεις το ελαιόλαδο ακόμα - αυτό θα μπει στο τέλος. Ανακάτεψε τα υγρά συστατικά με ένα κουτάλι 10-20 δυτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν.

Τώρα που έχεις έτοιμα τα μείγματα των στερεών και των υγρών συστατικών, είναι η ώρα να τα ενώσεις με το μείγμα που έχεις ήδη στο μίξερ.

Χαμηλώνεις την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζεις να προσθέτεις εναλλάξ ποσότητες από τα υγρά και τα στερεά συστατικά ενώ δεν σταματάς να χτυπάς.

Όταν τελειώσεις με την προσθήκη των υλικών και το μείγμα έχει γίνει ομοιογενές, προσθέτεις το ελαιόλαδο. Συνεχίζεις το χτύπημα για ακόμα ένα λεπτό για να ενσωματώσεις πλήρως το ελαιόλαδο. Αυτό το βήμα θα προσθέσει έξτρα υγρασία στο κέικ και θα δώσει επιπλέον άρωμα στο γλυκό.

3
Ok
45min

Ψήσιμο στο φούρνο

Τώρα που το μείγμα του κέικ είναι έτοιμο, έχει έρθει η ώρα να το ψήσεις.

Προθέρμανε το φούρνο

Προθέρμανε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Είναι σημαντικό να προθερμάνεις τον φούρνο πριν τοποθετήσεις το κέικ μέσα, γιατί αυτό θα το βοηθήσει να ψηθεί ομοιόμορφα.

Προετοίμασε την φόρμα του κέικ

Βουτυρώνεις και αλεύρωνεις μια φόρμα και ρίχνεις το μείγμα μέσα, διασφαλίζοντας ότι έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Η διαδικασία αυτή θα διευκολύνει το ξεφόρμισμα του κέικ όταν έχει ψηθεί.

Βάλε το κέικ πορτοκαλι στο φούρνο

Τοποθετησε την φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο στη χαμηλή σχάρα και ψήσε το κέικ για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι να δεις ότι έχει πάρει ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.

Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, γι' αυτό είναι καλή ιδέα να το ελέγχεις συχνά μετά τα πρώτα 30 λεπτά.

Όταν νομίζεις ότι το κέικ είναι έτοιμο, κάνεις τη δοκιμή με το μαχαίρι ή την οδοντογλυφίδα. Μπήγεις μια οδοντογλυφίδα ή ένα λεπτό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει καθαρό, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, το αφήνεις να ψήνεται λίγο ακόμα.

4
Ok

Γαρνίρισμα-Σερβίρισμα

Το γαρνίρισμα

Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζεις από τον φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει στην φόρμα για περίπου 20 λεπτά πριν το ξεφορμίσεις. Στη συνέχεια το βγάζεις από τη φόρμα σε μία πιατέλα ή σχάρα και το αφήνεις μέχρι να κρυώσει τελείως! Μόλις το κέικ έχει κρυώσει, είναι η ώρα να το πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη..

Πάρε λίγη ζάχαρη άχνη και βάλτη σε ένα σουρωτήρι χειρός. Στη συνέχεια, ανακίνησε απαλά το σουρωτήρι πάνω από το κέικ, ώστε η ζάχαρη άχνη να πέσει ομοιόμορφα πάνω στο κέικ, δημιουργώντας μια λευκή, αέρινη επικάλυψη.
Προσπάθησε να πασπαλίσεις όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα, για να δώσεις στο κέικ μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

Το σερβίρισμα

Τώρα, το κέικ πορτοκάλι είναι έτοιμο να το σερβίρεις κόβοντάς το σε φέτες.
Είναι τέλειο για ένα όμορφο πρωινό ή για ένα γλυκό σνακ στη διάρκεια της ημέρας.
Μπορείς να το σερβίρεις με ένα ποτήρι γάλα, έναν καφέ ή τσάι.

Καλή σου απόλαυση και περιμένουμε να μας πεις πώς σου φάνηκε!

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
κρεπες συνταγή
previous
Κρέπες συνταγή
γίγαντες στο φουρνο
next
Γίγαντες στο φούρνο. Η εύκολη συνταγή της γιαγιάς
κρεπες συνταγή
previous
Κρέπες συνταγή
γίγαντες στο φουρνο
next
Γίγαντες στο φούρνο. Η εύκολη συνταγή της γιαγιάς

Πρόσθεσε σχόλιο