Υλικά
-
Για τη ζύμη
-
300γρ για όλες τις χρήσεις Αλεύριή 2,5 κούπες
-
225γρ ανάλατο Βούτυρο
-
Μισή κουταλιά της σούπας Ζάχαρη
-
Μία πρέζα Αλάτι
-
7 κουταλιές της σούπας Νερό
-
Για την γέμιση
-
100γρ Βούτυρο
-
3 κουταλιές της σούπας για όλες τις χρήσεις Αλεύρι
-
70ml Νερόή 1/4 της κούπας
-
250γρ Ζάχαρηή μία κούπα
-
6 καθαρισμένα σε φετες Μήλο
-
1,5 κουταλάκια του γλυκού Κανέλα
Οδηγίες
Φαντάσου να ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού και να σε υποδέχεται το ακαταμάχητο άρωμα φρεσκοψημένης μηλόπιτας. Η γλυκιά και λαχταριστή γεύση των μήλων, σε συνδυασμό με το άρωμα από την κανέλα και την τραγανή ζύμη, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, δημιουργούν ένα γευστικό θαύμα που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.
Η μηλόπιτα είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα έχει κάτι μαγικό που σε κάνει να την αγαπάς.
Κάθε μπουκιά είναι μια εμπειρία που σε ταξιδεύει στην παιδική σου ηλικία, στις στιγμές που τελείωνες το παιχνίδι στην αλάνα και η γιαγιά ή η μητέρα σου σε περίμεναν με το αγαπημένο σου γλυκό. Η μηλόπιτα δεν είναι απλά ένα γλυκό, είναι μια αγκαλιά γευστικών αναμνήσεων.
Τι λες, δεν θέλεις να τη δοκιμάσεις;
Κάθισε λοιπόν με άνεση, πάρε το χρόνο σου και αφιέρωσε μερικές στιγμές να διαβάσεις τη συνταγή για μηλόπιτα και να φτιάξεις αυτό το υπέροχο γλυκό. Τα υλικά είναι απλά, η διαδικασία εύκολη και η απόλαυση απερίγραπτη.
Και το καλύτερο; Στο τέλος, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μια ζεστή και υπέροχα αρωματική μηλόπιτα που έχεις φτιάξει εσύ.
Ας πάμε στην κουζίνα και ας ξεκινήσουμε να προετοιμάζουμε αυτό το γλυκό θησαυρό. Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας σεφ για να φτιάξεις μια τόσο εκλεπτυσμένη γεύση. Η συνταγή του cookfast ακολουθεί, και είναι σίγουρο ότι θα την αγαπήσεις.
Ποια είναι τα καλύτερα μήλα για μηλόπιτα
Για την παρασκευή μηλόπιτας, είναι καλό να επιλέξεις μήλα που διατηρούν τη σφριγηλότητά τους κατά το ψήσιμο και έχουν μια γευστική ισορροπία από γλυκό και ξινό. Η ποικιλία μήλων που συχνά προτιμάται για την μηλόπιτα είναι τα Γκράνι Σμιθ (Granny Smith), τα γνωστά πράσινα μήλα. Ας δούμε μερικές ποικιλίες μήλων που είναι κατάλληλες για μηλόπιτα.
Τα μήλα Γκράνι Σμιθ (Granny Smith)
Τα μήλα Γκράνι Σμιθ είναι ξινά και σφιχτά, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για ψήσιμο, καθώς διατηρούν τη μορφή τους και προσθέτουν μια πικάντικη νότα στην μηλόπιτα. Επίσης, η ξινή τους γεύση συμπληρώνει όμορφα τη γλύκα του σιροπιού που προστίθεται στη συνταγή.
Τα μήλα Φούτζι (Fuji)
Τα μήλα Φούτζι είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη μηλόπιτα, καθώς έχουν επίσης μια σφριγηλή και τραγανή υφή που διατηρείται κατά το ψήσιμο. Η γλυκύτητά τους μπορεί να επιτρέψει τη μείωση της προσθήκης ζάχαρης στη συνταγή, καθιστώντας το γλυκό λίγο πιο υγιεινό. Η ζωηρή γεύση των μήλων Φούτζι μπορεί να προσθέσει μια μοναδική πινελιά στην παραδοσιακή συνταγή, καθιστώντας τη μηλόπιτα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και γευστική.
Τα μήλα Γκόλντεν Ντιλίσιους (Golden Delicious) ή Μπανανόμηλα
Η παρασκευή μηλόπιτας με μήλα Golden Delicious, τα γνωστά μπανανόμηλα, είναι μια πολυτελής απόλαυση που αξίζει να δοκιμάσεις. Αυτά τα μήλα διακρίνονται για την απαλή τους γεύση, την ελαφρώς υπαινικτική γλύκα τους και την εξαιρετικά λεία υφή τους. Κατά το ψήσιμο, τα μήλα Golden Delicious αποκτούν μια σχεδόν βελούδινη υφή, που συνοδεύεται από μια λεπτή, αλλά ευχάριστη ξινή νότα.
Φυσικά, η επιλογή των μήλων εξαρτάται και από την προσωπική προτίμηση, καθώς και τις τοπικές ποικιλίες που είναι διαθέσιμες. Ωστόσο, αν είσαι λάτρης της μηλόπιτας και τη φτιάχνεις συχνά, τότε αξίζει να πειραματιστείς με διαφορετικές ποικιλίες μήλων κάθε φορά, ή ακόμα και να συνδυάσεις διαφορετικά μήλα στην ίδια πίτα.
Βήματα
1
Ok
|
Φτιάξε τη ζύμη τάρτας για τη μηλόπιταΣε ένα μεγάλο μπολ ρίξε το αλεύρι τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακάτεψέ τα. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα κυβάκια του παγωμένου βούτυρου και προσπάθησε με ένα πηρούνι να ενσωματώσεις το αλεύρι με το βούτυρο. Μετέφερε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και μάζεψε τη με τα χέρια ώστε να γίνει μία ενιαία μάζα σαν μπάλα. Χώρισε τη ζύμη στη μέση και πάτησε το κάθε κομμάτι ελαφρά με το χέρι ώστε να σχηματιστούν 2 δίσκοι. Κάλυψε με πλαστική μεμβράνη και βάλε τα δύο κομμάτια στο ψυγείο για μία ώρα πριν τα χρησιμοποιήσεις. Χρησιμοποίησε κουζινομηχανήΑν έχεις κουζινομηχανή ρίξε το αλευρι το αλάτι και τη ζάχαρη στον κάδο και ανακάτεψε τα. Στη συνέχεια πρόσθεσε το βούτυρο και χτύπα για περίπου ένα λεπτό. Πρόσθεσε 6 κουταλιές παγωμένο νερό και συνέχισε να χτυπάς για ακόμα ένα με δύο περίπου λεπτά. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μία ζύμη που να μοιάζει με τρίμματα ψωμιού όπως στη φωτογραφία. |
2
Ok
|
Η γέμιση της μηλόπιταςΛιώσε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίξε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και σιγόβρασε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Πρόσθεσε το νερό και τη ζάχαρη και άφησε να πάρει μια βράση χωρίς να ανεβάσεις τη θερμοκρασία. Μόλις εμφανιστούν οι φυσαλίδες από το βρασμό χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε το βράσιμο για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και μετά βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ξεφλούδισε, βγάλε τα κουκούτσια από 6-7 μήλα, κόψε τα σε λεπτές φέτες και βάλτα σε ένα μεγάλο μπολ. Πασπάλισε με κανέλα και ανακάτεψε να πάει η κανέλα παντού. Ρίξε από πάνω την σως και ανακάτεψε ώστε να καλύψει ομοιόμορφα τις φέτες από τα μήλα. |
3
Ok
|
Βάλε τη μηλόπιτα στο ταψίΆναψε το φούρνο για να προθερμανθεί στους 220 βαθμούς Πάρε τη μία ζύμη από το ψυγείο, αλεύρωσε μία καθαρή επιφάνεια και με τον πλάστη άνοιξε τη ώσπου να γίνει στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 32 cm. Τύλιξε το φύλο στον πλάστη και μετέφερέ το σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή πυρέξ το οποίο πρέπει να έχει διάμετρο 24-26 εκατοστά. Ξετύλιξε το με προσοχή μέσα στο ταψί, ώστε να μη σπάσει στις άκρες και στη συνέχεια πρόσθεσε τη γέμιση από τα μήλα και την σως. Πάρε την δεύτερη ζύμη και άνοιξε τη με τον ίδιο τρόπο στην επιφάνεια εργασίας, απλά η διάμετρος να είναι λίγο μικρότερη, περίπου 28 εκατοστά, Με μία ροδέλα κοψίματος πίτσας κόψε την ζύμη σε 10 λωρίδες ίδιου πάχους. Βάλε αυτές τις λωρίδες πάνω από την γέμιση της μηλόπιτας στο ταψάκι και προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα πλέγμα! Τις 2 πιο μακριές λωρίδες θα τις βάλεις στο κέντρο σταυρωτά και τις μικρότερες προς την περιφέρεια. Κόψε τις άκρες σε ότι περισσεύει και εξέχει από το ταψί, είτε ανήκει στην αρχική ζύμη, είτε στις λωρίδες και βάλτα στο χείλος του ταψιού προσπαθώντας να τα ενώσεις με την αρχική ζύμη ομοιόμορφα. Πάρε ένα αυγό πρόσθεσε ελάχιστο νερό, ανακάτεψέ το και με ένα πινέλο άλειψε τις λωρίδες της ζύμης από πάνω. |
4
Ok
|
Ψήσε και σέρβιρε τη μηλόπιταΒάλε τη μηλόπιτα στο φούρνο στους 220 βαθμούς τον οποίον έχεις προθερμάνει και ψήσε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 175 και ψήσε για ακόμα 45 λεπτά μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να αναβλύζει από μέσα η γέμιση Στο τέλος της διαδικασίας βγάλε τη μηλόπιτα από το φούρνο και άφησε την να κρυώσει και να ξεκουραστεί τουλάχιστον μία ώρα. |
5
Ok
|
Φτάνοντας στο τέλοςΜόλις ολοκλήρωσες τη συνταγή για μια υπέροχη μηλόπιτα. Μήλα, ζάχαρη, κανέλα και μία υπέροχη τραγανή ζύμη, τόσο απλά υλικά μεταμορφώθηκαν σε ένα γλυκό πού τα αρώματά τους έχουν γεμίσει τον χώρο και ανυπομονείς για το πρώτο κομμάτι. Είτε πρόκειται για μία γιορτή με την οικογένεια ή τους φίλους, είτε για κάτι πιο ήσυχο και καθημερινό, η μηλόπιτα είναι μια γεύση από παράδοση, μια αγκαλιά ζεστασιάς. Απόλαυσέ την με μια κουταλιά παγωτό ή λίγη σαντιγί, και άφησέ την να σε ταξιδέψει στις αναμνήσεις και τις παραδόσεις που κουβαλάει μέσα της. Καλή απόλαυση! |