0 0
Σουφλέ ζυμαρικών

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Στα αγαπημένα

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Σουφλέ ζυμαρικών

Κουζίνα:

Συνταγή για σουφλέ ζυμαρικών - Αφράτο, εύκολο και γευστικό

  • 00:45:00
  • Μερίδες 6
  • Εύκολη

Οδηγίες

Share

Σίγουρα θα έχεις δοκιμάσει πολλές συνταγές με ζυμαρικά, όμως ένα σουφλέ ζυμαρικών αποτελεί μια ξεχωριστή γαστρονομική περιπέτεια που πρέπει να βιώσεις! Από την κουζίνα της Γαλλίας, ένα τόπο με αναλλοίωτη γαστρονομική φήμη, έρχεται η συνταγή για σουφλέ ζυμαρικών που θα σε κάνει να ξεπεράσεις κάθε μαγειρική σου προσδοκία.

Αν θες να εντυπωσιάσεις στην επόμενη σου μαγειρική δημιουργία, τότε ένα σουφλέ ζυμαρικών είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Πρόκειται για μια διαφορετική συνταγή, που συνδυάζει τα αγαπημένα σου ζυμαρικά με τη γαλλική μαγειρική τέχνη του σουφλέ που είναι πολύ κοντινή στις συνταγές για ογκρατέν. Εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνισή του, το σουφλέ ζυμαρικών είναι ταυτόχρονα γνώριμο και εξωτικό, απλό και πολυδιάστατο, εκπληκτικά νόστιμο και αρέσει σε μικρούς μεγάλους.

Με την πρώτη ματιά σε αυτό το αφράτο πιάτο, θα νιώσεις την επιθυμία να το δοκιμάσεις. Και όταν θα δαγκώσεις το πρώτο κομμάτι, θα καταλάβεις ότι η προσπάθεια αξίζει πραγματικά. Το άρωμα των φρέσκων υλικών, η γεύση των ζυμαρικών και το αναπάντεχο τραγανό κέλυφος του σουφλέ, θα σε κάνουν να νιώσεις πως δεν είσαι απλώς ένας ερασιτέχνης μάγειρας της κουζίνας σου, αλλά ένας πραγματικός Γάλλος σεφ που πειραματίζεται με διαφορετικές γεύσεις και υφές.

Ξέρω, θέλεις να το φτιάξεις τώρα! Μην ανησυχείς, σου έχω καλά νέα. Η συνταγή είναι απλή, οι οδηγίες σαφείς και το αποτέλεσμα… εκπληκτικό! Ενημερώσου πρώτα για τα συστατικά, ακολούθησε τα βήματα της συνταγής με προσοχή, χαρούμενη διάθεση και αγάπη για το μαγείρεμα και το σουφλέ ζυμαρικών σου θα είναι ένας πραγματικός παράδεισος γεύσεων.

Σουφλέ ζυμαρικών: Τα βασικά συστατικά

Τα ζυμαρικά, όταν συνδυάζονται με τα κατάλληλα υλικά, μεταμορφώνονται σε ένα αφράτο και πλούσιο σουφλέ που απογειώνει τη γεύση. Τα βασικά συστατικά του σουφλέ ζυμαρικών είναι:

  • Τα ζυμαρικά
  • Η κρέμα γάλακτος
  • Τα αλλαντικά
  • Τριμμένα τυριά
  • Τα αυγά

Τα ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι η βάση αυτής της συνταγής, προσφέροντας το βασικό μας υδατάνθρακα και την απαραίτητη δομή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι τύπο ζυμαρικών προτιμάς, αν και τα μικρότερα ζυμαρικά, όπως οι πέννες ή τα φουσίλι, ταιριάζουν ιδιαίτερα καλά σε αυτό το πιάτο γιατί επιτρέπουν στη σάλτσα να διεισδύσει καλύτερα.

Η κρέμα γάλακτος

Η κρέμα γάλακτος προσθέτει πλούσια και κρεμώδη υφή στο πιάτο. Συμβάλλει στη δημιουργία της γεμάτης γεύσης σάλτσας και βοηθά τα υπόλοιπα συστατικά να αναμειγνύονται ομοιόμορφα.

Τα αλλαντικά

Τα αλλαντικά προσθέτουν πρωτεΐνη στο πιάτο και βελτιώνουν τη γεύση του με την υπέροχη, ουμαμί γεύση τους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι αλλαντικό προτιμάς, όπως μπέικον ή ακόμα και ζαμπόν.

Τριμμένα τυριά στο σουφλέ ζυμαρικών

Τα τυριά προσφέρουν γεύση και απαλότητα στο πιάτο. Επίσης, τη στιγμή που τα τυριά λιώνουν μέσα στο φούρνο, βοηθούν στη δημιουργία εκείνης της χρυσαφένιας κρούστας που κάνει το σουφλέ ζυμαρικών τόσο ελκυστικό. Μπορείς να επιλέξεις όποιο τυρί προτιμάς, αλλά κάποια τυριά όπως το γκούντα που λιώνει καλά, η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι που δίνουν καλή γεύση είναι τα συνηθέστερα.

Τα αυγά

Τα αυγά είναι αυτά που δίνουν στο σουφλέ την αεράτη υφή του. Οι πρωτεΐνες των αυγών συσπειρώνονται όταν ψήνονται, δημιουργώντας μια δομή που παγιδεύει τον αέρα και δημιουργεί τη φουσκωμένη υφή που έχουμε αγαπήσει στο σουφλέ. Αυτό σημαίνει ότι τα αυγά δεν προσφέρουν μόνο πρωτεΐνη στο πιάτο, αλλά και μια μοναδική υφή που είναι καθοριστική για το σουφλέ ζυμαρικών.

Η συνταγή για σουφλέ ζυμαρικών βήμα-βήμα

Τώρα που έχεις πλέον μια σαφή εικόνα για το τι πραγματικά είναι αυτό το πιάτο, είναι καιρός να πάρεις την κουζίνα στα χέρια σου! Το σουφλέ ζυμαρικών είναι πολύ περισσότερο από την απλή ένωση των υλικών του. Είναι μια γαστρονομική εμπειρία που μπορείς να δημιουργήσεις με τα δικά σου χέρια. Είναι η ευκαιρία να εκπλήξεις τους αγαπημένους σου με κάτι που δεν το περιμένουν.

Μην αφήσεις το όνομα να σε φοβίσει, το σουφλέ ζυμαρικών δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, ειδικά με τις λεπτομερείς οδηγίες που θα ακολουθήσουν.

Ακολούθησε τα βήματα, νιώσε τα υλικά, κατανόησε τις διαδικασίες και πάνω απ’ όλα, απόλαυσε την δημιουργία.

Ας ξεκινήσουμε.

Βήματα

1
Ok

Βράσε τα ζυμαρικά

Βάλε τις πένες να βράσουν σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να είναι al dente.
Σούρωσέ τες να φύγει το νερό και στη συνέχεια βάλτα σε ένα μπολ. Ρίξε ελαιόλαδο και ανακάτεψε τες για να πάει παντού και να μην κολλάνε.

Το σουφλέ ζυμαρικών λέγεται έτσι, γιατί μπορεί να γίνει με όλα τα είδη των ζυμαρικών. Με μακαρόνια, ριγκατόνι, πέννες, ταλιατέλες κλπ. Το ότι επιλέγουμε τις πέννες είναι μια προτίμηση που πολλοί σεφ και μαγείροι έχουν για διάφορους λόγους:

  • Μορφή και Υφή: Οι πένες έχουν σχήμα σωλήνα και επιτρέπουν στα υπόλοιπα υλικά που θα προσθέσουμε να περάσουν μέσα από τα ζυμαρικά, γεμίζοντάς τα με γεύση. Αυτό δημιουργεί ένα υπέροχο αίσθημα στον ουρανίσκο, καθώς κάθε δάγκωμα είναι ομοιόμορφα γεμάτο από τη σάλτσα με τα τυριά.
  • Σταθερότητα: Οι πένες είναι σταθερές και δεν καταρρέουν εύκολα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσουν το σχήμα τους κρατώντας το σουφλέ συνεκτικό και ελκυστικό στο μάτι ώστε να μη διαλύεται κατά το σερβίρισμα στο πιάτο.

2
Ok

Φτιάξε την κρεμα για το σουφλέ ζυμαρικών

Η κρέμα στο σουφλέ ζυμαρικών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προσθέτει πλούσια γεύση και υφή. Δεν χρειάζεται βράσιμο και η παρασκευή της είναι ουσιαστικά ένα καλό ανακάτεμα των υλικών
Σε ένα μπολ, χτύπησε τα αυγά και πρόσθεσε λίγο γάλα, αναμιγνύοντας συνεχώς. Όταν γίνει ένα ενιαίο μείγμα, πρόσθεσε το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι.

3
Ok

Τσιγάρισε τα αλλαντικά

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι πρόσθεσε μισή κουταλιά ελαιόλαδο. Ρίξε το μπέικον και το ζαμπόν για να τσιγαριστούν και να πάρουν χρώμα και άρωμα, ανακατεύοντάς τα για να μην καούν.
Σε 2-3 λεπτά είναι έτοιμα. Αφαίρεσε το τηγάνι από τη φωτιά και κράτα το με τα υλικά μέσα στην άκρη.

4
Ok

Ψήσε το σουφλέ στο φούρνο

Προετοιμασία του ταψιού

Αρχικά πρέπει να βάλεις το φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C. Μετά, πάρε ένα ταψί 25 X 35 cm στο οποίο θα ψήσεις το σουφλέ, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και περάσε με ένα πινέλο ή μία χαρτοπετσέτα σε όλη την επιφάνεια, φροντίζοντας να καλύψεις, τον πάτο, τα πλαϊνά αλλά και τις γωνίες.
Στη συνέχεια, πασπάλισε τριμμένη φρυγανιά στη βάση και τις πλευρές του ταψιού, κουνώντας το ταψί για να καλύψει ομοιόμορφα. Με αυτόν τον τρόπο το σουφλέ ζυμαρικών δεν θα κολλήσει και θα βγει πιο τραγανό.

Στρώσιμο των ζυμαρικών

Τώρα, πάρε τις προβρασμένες πένες και ρίξε τη μισή ποσότητα στο ταψί, απλώνοντας ομοιόμορφα, ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και ενιαία επιφάνεια.
Ανακάτεψε τα τριμμένα τυριά σε ένα μπολ και απλώσε τη μισή ποσότητα ομοιόμορφα πάνω από τις πέννες. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου εάν χρειαστεί. Στη συνέχεια βάλε τα αλλαντικά πάνω από το στρώμα των τυριών μαζί με το λίπος που έχει στο τηγάνι.

Δεύτερη στρώση ζυμαρικών
Ρίξε τις υπόλοιπες πένες πάνω από τα αλλαντικά. Από πάνω πρόσθεσε την υπόλοιπη ποσότητα από τα τυριά και στο τέλος ρίξε την κρέμα καλύπτοντας όλο το μείγμα.
Εάν θέλεις μπορείς να πασπαλίσεις με φρυγανιά την επιφάνεια του σουφλέ ζυμαρικών.

Βάλε το ταψί στο φούρνο

Βάλε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήσε για 20-25 λεπτά.
Κοίταξε το σουφλέ κατά διαστήματα για να βεβαιωθείς ότι παίρνει το σωστό χρώμα και υφή.
Εάν δεν έχει πάρει χρώμα μπορείς να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και να ψήσεις για 3-5 λεπτά προσέχοντας όμως να μην καεί.

Το σουφλά ζυμαρικών είναι έτοιμο.

5
Ok

Σερβιρε το σουφλέ ζυμαρικών

Όταν, βγάλεις το σουφλέ από τον φούρνο, άφησέ το να κρυώσει για λίγα λεπτά. Σέρβιρε με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα.

6
Ok

Αντί για επίλογο

Το σουφλέ ζυμαρικών μπορεί να ακούγεται ως μια πολυπλοκή συνταγή, αλλά σου αποδείξαμε ότι με τον κατάλληλο οδηγό, η εκτέλεσή της είναι πιο εύκολη απ' ό,τι νομίζεις. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο, πλούσιο και γευστικό πιάτο που μπορεί να το απολαύσει η οικογένεια και οι φίλοι σου.

Συνέχισε να εξερευνάς, να δοκιμάζεις και να απολαμβάνεις τις χαρές της μαγειρικής. Συνέχισε να διαβάζεις τις εύκολες και αναλυτικές συνταγές του Cookfast.gr. Το σουφλέ ζυμαρικών είναι μόνο η αρχή.
Η κουζίνα σου περιμένει γεμάτη δυνατότητες και δεκάδες συνταγές και γεύσεις σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Ρεβύθια σουπα, συνταγή για ρεβιθαδα
previous
Ρεβύθια σούπα: Συνταγή για την τέλεια ρεβιθάδα
μηλόπιτα
next
Μηλόπιτα Συνταγή
Ρεβύθια σουπα, συνταγή για ρεβιθαδα
previous
Ρεβύθια σούπα: Συνταγή για την τέλεια ρεβιθάδα
μηλόπιτα
next
Μηλόπιτα Συνταγή

Πρόσθεσε σχόλιο