Υλικά
-
1 κιλό Πατάτες
-
750ml Ελαιόλαδο
Οδηγίες
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι τηγανητές πατάτες στα καλά εστιατόρια είναι πάντα τόσο τραγανές και γευστικές; Μήπως έχεις δοκιμάσει να κάνεις τηγανητές πατάτες στο σπίτι, με στόχο να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα στην κουζίνα σου, αλλά κάθε φορά που προσπαθείς, οι πατάτες σου βγαίνουν μαλακές ή καμένες αντί για τραγανές και νόστιμες;
Καλώς ήρθες στο κατάλληλο μέρος! Σε αυτήν τη συνταγή, θα μάθεις όλα τα μυστικά για να φτιάξεις τις καλύτερες τηγανητές πατάτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
Ακολουθώντας τη συνταγή και την τεχνική που θα σου περιγράψουμε, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να πετύχεις τις πιο τραγανές και νόστιμες τηγανητές πατάτες που έχεις γευτεί ποτέ.
Πάμε να φτιάξουμε τις καλύτερες τηγανητές πατάτες
Ξεκινώντας από την επιλογή της κατάλληλης πατάτας και το κόψιμό της, μέχρι την επιλογή του λαδιού, την τεχνική του διπλού τηγανίσματος και φτάνοντας στη στιγμή που θα τις βγάλεις από το τηγάνι τραγανές έξω και μαλάκες μέσα, ετοιμάσου να ανακαλύψεις τον κόσμο της τηγανητής πατάτας και να γίνεις γίνεις ο ειδικός για την παρασκευή της απόλυτης γαστρονομικής απόλαυσης που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Επιλέγουμε τις πατάτες
Οι πατάτες πρέπει να είναι φρέσκες και σφριγηλές, χωρίς σάπια σημεία, μελανές κηλίδες ή πληγές. Αυτά τα σημεία πρέπει να αφαιρεθούν πριν από το τηγάνισμα, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες γεύσεις.
Ποια είναι η καλύτερη ποικιλία για τηγανητές πατάτες
Οι πατάτες idaho και russet είναι οι καλύτερες για το τηγάνι από τις ποικιλίες του εξωτερικού όμως στην Ελλάδα παράγουμε επίσης εξαιρετικές πατάτες. Θα προτιμήσουμε την ποικιλά spunta ή ακόμα και marfona. Αυτές οι ποικιλίες καλλιεργούνται τόσο στη Νάξο όσο και στο Νευροκόπι, δύο από τις περιοχές της Ελλάδας που παράγουν λόγω μικροκλίματος και τεχνογνωσίας τις καλύτερες πατάτες, που θα δώσουν την ιδανική γεύση και τραγανή υφή στη συνταγή μας. Και φυσικά, θα τηγανίσουμε με ελαιόλαδο, το υγιεινότερο και πιο νόστιμο λάδι για τηγανητές πατάτες.
Οι πατάτες Νάξου
Οι πατάτες Νάξου, είναι γνωστές για την ιδιαίτερη γεύση τους και την στιβαρή συνοχή τους. Σε αυτό συντελούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν τα χώματα του νησιού, ο ήλιος, η θάλασσα, το μικροκλίμα αλλά και η κοπριά από αγελάδες και αιγοπρόβατα που χρησιμοποιούν ως λίπασμα.
Οι πατάτες Νευροκοπίου
Οι πατάτες Νευροκοπίου προσφέρουν μια πιο λεπτή γευστική αίσθηση που προκύπτει επίσης από τα ιδιαίτερα χώματα και κλιματικές συνθήκες που έχει το Νευροκόπι Δράμας, μία από τις πιο κρύες περιοχές της Ελλάδας.
Πώς να κόψεις τις πατάτες
Πριν κόψεις, πρέπει να αποφασίσεις αν θα ξεφλουδίσεις ή όχι τις πατάτες. Αυτή η επιλογή εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα!
Κόψε τις πατάτες σε μπάρες ή σε λεπτές φέτες, ανάλογα με την προτίμηση σου. Όπως και να επιλέξεις να τις κόψεις θα πρέπει να φροντίσεις ώστε να είναι κομμένες ομοιόμορφα σε ίδιο πάχος για να γίνουν στον ίδιο χρόνο στο τηγάνι. Μπορείς να τις κόψεις με το μαχαίρι ή να χρησιμοποιήσεις κατάλληλα εργαλεία.
Οι παχύτερες πατάτες θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για τηγάνισμα, ενώ οι λεπτότερες θα γίνουν πιο γρήγορα τραγανές.
Ξέπλυνε και μούλιασε τις τηγανητές πατάτες: Ένα κρίσιμο βήμα
Τα βήματα του ξεβγάλματος και του μουλιάσματος αφαιρούν το άμυλο και τα σάκχαρα που έχουν πλημμυρίσει εξωτερικά τις πατάτες κατά τη διάρκεια του κοψίματος και είναι αυτά που κάνουν τις πατάτες να μαυρίζουν κατά το τηγάνισμα γρήγορα. Η πατάτες θέλουμε να είναι πλούσιες σε άμυλο εσωτερικά στη σάρκα τους αλλά όχι καλυμμένες με αυτό!
Ξέπλυνε τις πατάτες
Μετά το κόψιμο, βάλε τις πατάτες σε ένα μπολ, βάλτο κάτω από τη βρύση και ξεκίνα να το γεμίζεις με τρεχούμενο κρύο νερό ξεπλένοντας ταυτόχρονα τις πατάτες, ανακατεύοντας με το χέρι. Το πρώτο νερό θα δεις είναι κάπως θολό, γιατί φεύγει το άμυλο από τις πατάτες, ενώ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μετά από λίγα δευτερόλεπτα το νερό θα καθαρίσει.
Μούλιασε τις πατάτες
Σε αυτό το σημείο γέμισε το μπολ με νερό, αν είναι δυνατόν με νερό από το ψυγείο, βάλε μέσα τις πατάτες και τοποθέτησε το μπολ με τις πατάτες στο ψυγείο για 30 τουλάχιστον λεπτά να μουλιάσουν. Αυτό θα βοηθήσει να αφαιρεθεί ακόμα περισσότερο άμυλο, κάνοντας τις τηγανητές πατάτες πιο τραγανές.
Το παγωμένο νερό θα σκληρύνει τα κυτταρικά τοιχώματα της πατάτας και να τις βοηθήσει να γίνουν ακόμα πιο τραγανές.
Η τεχνική διπλού τηγανίσματος για φρέσκες τηγανιτές πατάτες
Αν και είναι χρονοβόρο η τεχνική του διπλού τηγανίσματος είναι αυτή που θα σου δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Έχοντας κάνει όλη την προεργασία πλέον είσαι έτοιμος για να βάλεις το τηγάνι στη φωτιά.
Βήματα
1
Ok
|
Πρώτο βήμα - Το ζεμάτισμαΤο ζεμάτισμα είναι η τεχνική να μαγειρέψεις πρώτα το φαγητό για μικρό χρονικό διάστημα και να επανέλθεις στη συνέχεια να ολοκληρώσεις τη διαδικασία. Αφού περάσουν 30 λεπτά από τη στιγμή που έβαλες τις πατάτες στο ψυγείο, πάρε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μία αντικολλητική κατσαρόλα και πρόσθεσε περίπου 500-700 ml ελαιόλαδο. Βάλε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γύρω στους 140 βαθμούς Κελσίου. Αν η κουζίνα σου στις εστίες δεν γράφει θερμοκρασία αλλά έχει σκάλα από 1 μέχρι το 9 να γυρίσεις το διακόπτη στο 6 ή το 7. Αν έχει από το 1 μέχρι το 6 να βάλεις το διακόπτη στο 4. Μέχρι να κάψει το λάδι στράγγισε τις πατάτες και σκούπισέ τες καλά με μία καθαρή πετσέτα, ή χαρτί κουζίνας αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Μετά από 3-5 λεπτά, μόλις το λάδι αποκτήσει την θερμοκρασία που θέλεις, ρίξε μέσα μία ποσότητα πατάτες ώστε να καλύπτονται σχεδόν ολόκληρες από το λάδι και τηγάνισε για 5 με 7 λεπτά. Υπολόγισε πως αν έχεις κόψει 1 κιλό πατάτες, καλό είναι να τις μοιράσεις σε 2-3 τηγανιές. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι πατάτες από χρυσοκίτρινες θα γίνουν ελαφρά πιο άσπρες. Δε χρειάζεται να παρατηρήσεις κάτι περισσότερο. Αφήνεις απλά το χρόνο να περάσει και με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρείς τις πατάτες και τις βάζεις σε μία πιατέλα ή ταψάκι να κρυώσουν. Συνεχίζεις με τις υπόλοιπες πατάτες την ίδια διαδικασία. |
2
Ok
|
Βήμα δεύτερο, το κύριο τηγάνισμαΑφού έχεις ζεματίσει όλες τις τηγανητές πατάτες και έχουν ήδη οι πρώτες κρυώσει, έφτασε πλέον η ώρα για το δεύτερο βήμα στη διαδικασία του διπλού τηγανίσματος. Σε αυτό το βήμα ανεβάζεις τη θερμοκρασία του τηγανιού στους 180 με 190 βαθμούς. Βάλε τον διακόπτη της ηλεκτρικής εστίας στο 8 ή το 9, ή αντίστοιχα στο 6. Μόλις κάψει το λάδι μαγείρεψε ξανά τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Σέρβιρε τις πατάτεςΑφού τηγανίσεις τις πατάτες, στράγγισέ τες σε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσεις το περιττό λάδι και ρίξε λίγο αλάτι αμέσως μετά το τηγάνισμα για να κολλήσει εξωτερικά. Σέρβιρε τες ζεστές, με το αγαπημένο σου συνοδευτικό ή μόνες τους, για να απολαύσεις την απλή, αλλά εξαιρετικά νόστιμη γεύση. Είναι πιθανό να φαίνεται σαν μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά σε διαβεβαιώνω ότι το αποτέλεσμα αξίζει κάθε προσπάθεια. |
3
Ok
|
ΣυνοψίζονταςΣυνοψίζοντας, το μυστικό για τις τέλειες τηγανητές πατάτες είναι η καλή πρώτη ύλη, η αφαίρεση του άμυλου που καλύπτει τις πατάτες όταν τις κόβουμε, το διπλό τηγάνισμα και φυσικά το ελαιόλαδο. Το πρώτο τηγάνισμα σε χαμηλή θερμοκρασία μαλακώνει την πατάτα ενώ το δεύτερο, σε υψηλότερη θερμοκρασία, της δίνει αυτή τη χρυσαφένια κρούστα και την απαράμιλλη γεύση. Το ελαιόλαδο, από την άλλη, προσδίδει μια μοναδική γεύση και αρωματίζει τις πατάτες. Είναι ένας απλός, αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να προσθέσεις επιπλέον γεύση και να κάνεις τραγανές τηγανητές πατάτες. Είμαι βέβαιος ότι θα εκπλήξεις ευχάριστα τους καλεσμένους σου! Καλή απόλαυση και καλή όρεξη |