Το γιαούρτι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και προβιοτικά.
Πέρα από το να το απολαμβάνεις αυτούσιο ή με φρούτα, μέλι ή δημητριακά, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως βάση για σάλτσες, να φτιάξεις το διάσημο ελληνικό τζατζίκι, ή ακόμα και για να αντικαταστήσεις τον κρέμα γάλακτος στα επιδόρπια. Ακόμα και συνταγές για παγωτά μπορείς να φτιάξεις με στραγγιστό γιαούρτι. Επίσης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε μαρινάδες για κρέας, πουλερικά και ψάρια, καθώς μύκητες που περιέχει το γιαούρτι μαλακώνουν τους ιστούς
Το γιαούρτι παρασκευάζεται από διάφορους τύπους γάλακτος και υπάρχει σε πολλές μορφές στο εμπόριο. Ας εξετάσουμε κάποια από τα κυριότερα είδη:
Πρόβειο Γιαούρτι: Παρασκευάζεται από το γάλα των προβάτων και έχει πλούσια, κρεμώδη υφή και γεμάτη γεύση. Περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και καλσίου σε σύγκριση με το αγελαδινό γιαούρτι.
Αγελαδινό Γιαούρτι: Είναι το πιο συνηθισμένο είδος γιαούρτι και έχει μια λιγότερο πλούσια γεύση σε σύγκριση με το πρόβειο γιαούρτι. Είναι ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά είδη μαγειρέματος.
Στραγγιστό Γιαούρτι: Το στραγγιστό γιαούρτι είναι ένα είδος γιαουρτιού από το οποίο έχει αφαιρεθεί το υγρό, προκειμένου να πάρει πιο πυκνή και κρεμώδη υφή. Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως “Greek Yogurt” ή ελληνικό γιαούρτι και συχνά χρησιμοποιείται σε συνταγές που απαιτούν πιο γεμάτη και πλούσια υφή όπως για παράδειγμα το τζατζίκι.
Κατσικίσιο Γιαούρτι: Το γιαούρτι από γάλα κατσίκας έχει μια ελαφρώς πικάντικη και λιγότερο γλυκιά γεύση από τα άλλα είδη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και είναι καλή επιλογή για όσους αναζητούν πιο διαφορετικές γεύσεις.
Γιαούρτι με γεύσεις: Πολλά γιαούρτια που βρίσκονται στο εμπόριο έχουν προστεθεί γεύσεις, όπως φρούτα, μέλι ή σοκολάτα. Αυτά τα γιαούρτια είναι συνήθως πιο γλυκά και θεωρούνται συχνά περισσότερο ως γλυκό παρά ως υγιεινό σνακ.
Το γιαούρτι παράγεται και πωλείται σε μια ποικιλία εκδόσεων, οι οποίες διαφέρουν κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Με βάση αυτό μπορείς να βρεις:
Πλήρες γιαούρτι: Το πλήρες γιαούρτι είναι παρασκευασμένο από γάλα που δεν έχει υποστεί αποβουτύρωση, δηλαδή έχει περίπου 3,5% λιπαρά. Έχει πλούσια κρεμώδη γεύση και είναι πιο θρεπτικό, αλλά περιέχει και περισσότερες θερμίδες.
Ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι: Αυτό το είδος γιαούρτι περιέχει λιγότερα λιπαρά από το πλήρες γιαούρτι, γενικά περίπου 1,5-2% λιπαρά. Είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση λιπαρών, χωρίς να θυσιάζουν πολύ στη γεύση.
Αποβουτυρωμένο γιαούρτι: Το αποβουτυρωμένο ή χαμηλών λιπαρών γιαούρτι έχει αφαιρεθεί το περισσότερο λίπος, με αποτέλεσμα να περιέχει λιγότερες θερμίδες.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023