Η κάπαρη, αυτό το μικρό, αλλά γευστικά ισχυρό συστατικό, είναι ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο γεύσης.
Είναι ο άνθος ενός φυτού που ονομάζεται κάππαρη (Capparis spinosa), που φύεται κυρίως στη Μεσόγειο και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας.
Στη μαγειρική, η κάπαρη χρησιμοποιείται κυρίως ως συνοδευτικό συστατικό λόγω της έντονης, ελαφρώς πικάντικης γεύσης της. Τα άνθη της κάπαρης αλατίζονται ή μπαίνουν σε ξύδι για να συντηρηθούν, πράγμα που τους δίνει μια ξινή γεύση που προσθέτει βάθος σε πολλά πιάτα. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες, πάστες, σάλτσες, αλλά και σε πικάντικες συνταγές.
Αλλά η κάπαρη δεν είναι μόνο γευστική – έχει επίσης εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Πρώτα απ’ όλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιοφλαβονοειδών και των πολυφαινόλων, που βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προάγουν επίσης την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η κάπαρη είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Α, της βιταμίνης Κ, της βιταμίνης Ε και του ιχνοστοιχείου χαλκού. Το ισχυρότερο όμως είναι ότι η κάπαρη περιέχει επίσης αρκετή βιταμίνη Β και μικροστοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
Έτσι, η επόμενη φορά που θα μαγειρεύεις, μην ξεχάσεις την κάπαρη! Μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά τα οφέλη της για τη γεύση και την υγεία είναι τεράστια.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023