Το κεφαλοτύρι είναι ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά τυριά, γνωστό για την πλούσια γεύση του. Ονομάζεται έτσι λόγω του σχήματός του που μοιάζει με κεφάλι. Πρόκειται για έναν ημίσκληρο ή σκληρό τυρί που παρασκευάζεται κυρίως από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει και αγελαδινό γάλα.
Η γεύση του κεφαλοτυριού είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι αρκετά αλμυρή και μπορεί να είναι λίγο πικάντικη, ανάλογα με την περίοδο παλαίωσης. Είναι ιδανικό τυρί για να σερβίρεται σκέτο, να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, αλλά επίσης να τηγανιστεί ή να ψηθεί στο φούρνο, όπου αποκτάει μια ξεχωριστή κρουσταλλωμένη επιφάνεια.
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, το κεφαλοτύρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, συνεισφέροντας έτσι στην υγεία των οστών και των δοντιών. Παρέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αρκετά ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, όπως και οι περισσότεροι σκληροί τυριές, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Είτε το απολαμβάνεις σκέτο, είτε το προσθέτεις στις συνταγές σου, το κεφαλοτύρι προσφέρει μια αυθεντική ελληνική γευστική εμπειρία.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023