Η σόδα, γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο, είναι ένα άσπρο ανόργανο άλας που χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της μαγειρικής, του καθαρισμού και της φαρμακοποιίας.
Στη μαγειρική, η σόδα χρησιμοποιείται ως παράγοντας φουσκώματος σε συνταγές για ζύμες, μπισκότα και αρτοσκευάσματα, καθώς βοηθά στην απελευθέρωση αερίου διοξείδιου του άνθρακα, όταν αντιδρά με οξέα, δημιουργώντας φουσκωτά και αφράτα προϊόντα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές με όσπρια καθώς μειώνει τον χρόνο βρασμού.
Στη φαρμακοποιία, η σόδα χρησιμοποιείται ως αντιοξύ, κυρίως για την ανακούφιση από την δυσπεψία και την καούρα, καθώς η αλκαλική φύση της μπορεί να ουδετεροποιήσει τα οξέα του στομάχου.
Ως προϊόν καθαρισμού, η σόδα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση λεκέδων, για τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών, και ακόμα και για την απόφραξη των αποχετεύσεων.
Παρά τα οφέλη και τις ευρείες χρήσεις της σόδας, πρέπει να την χρησιμοποιείς με προσοχή. Μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία, ιδίως αν καταναλώνονται ή εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023