0 0
Κρέπες συνταγή

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
125γρ για όλες τις χρήσεις Αλεύρι
2 μεγάλα Αυγά
300ml Γάλα
40ml λιωμένο Βούτυρο
1 κουταλία της σούπας Ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι

Στα αγαπημένα

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Κρέπες συνταγή

Κουζίνα:
  • Μερίδες 8
  • Εύκολη

Υλικά

Οδηγίες

Share

Φαντάσου να περπατάς στους γραφικούς δρόμους του Παρισιού, με τη μυρωδιά από φρεσκοψημένες μπαγκέτες να γεμίζει τον αέρα και ξαφνικά να αισθανθείς το ελκυστικό άρωμα από κρέπες που ψήνονται σε μια γωνιά.
Τη λεπτή ζύμη να τυλίγεται γύρω από ζεστή nutella, ή μία διπλωμένη κρέπα να είναι έτοιμη να βουτήξει σε καραμέλα και χυμό πορτοκάλι για να σου προσφέρει την εμβληματική απόλαυση που υπόσχεται μια αληθινή γαλλική κρέπα σουζέτ.

Κατανοητό είναι, ότι αυτή η εικόνα προκαλεί μια ακατανίκητη επιθυμία να δημιουργήσεις τις δικές σου κρέπες στο σπίτι. Και γιατί όχι; Οι γαλλικές κρέπες είναι απλές στην παρασκευή τους, υπέροχες στη γεύση και προσφέρουν αμέτρητες επιλογές για γέμιση.

Προετοιμάσου να ακολουθήσεις τα βήματα της συνταγής για αυθεντική γαλλική κρέπα. Θα ανακαλύψεις ότι το μυστικό είναι η απλότητα των υλικών και η φροντίδα που θα δείξεις κατά τη διαδικασία της παρασκευής τους. Ας ξεκινήσουμε…

Κρέπες: Τα βασικά συστατικά για τη συνταγή

Τα βασικά συστατικά για τις γαλλικές κρέπες είναι το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο ή το λάδι.

Επιλογή του αλευριού για κρέπες

Το αλεύρι είναι το θεμέλιο στο οποίο κτίζεται μια γευστική κρέπα. Είναι αυτό που δίνει την υφή και την ελαστικότητα.
Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή και συνήθως δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει μέτριο ποσοστό πρωτεϊνης και δίνει στην κρέπα την τέλεια λεπτότητα και ευκολία στο ψήσιμο.
Αν έχεις ευαισθησία στη γλουτένη ή επιθυμείς μια πιο υγιεινή επιλογή, το αλεύρι φαγόπυρου μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική επολογή για τη συνταγή για κρέπα.

Τα αυγά στη συνταγή για κρέπες

Τα αυγά είναι κεντρικό συστατικό σε κάθε συνταγή για κρέπα. Δένουν τη ζύμη, προσφέρουν υφή και χρώμα, ενώ παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της γεύσης. Εντούτοις, υπάρχουν εκείνοι που επιθυμούν μια λιγότερο έντονη γεύση από αυγό στις κρέπες τους.

Στην παραδοσιακή συνταγή, τα αυγά συνήθως χρησιμοποιούνται σε ίση ποσότητα με το γάλα, ωστόσο, έχει επικρατήσει η πρακτική αντικατάστασης μέρους των αυγών με περισσότερο γάλα, προκειμένου να εξασφαλίζεται μια πιο ελαφριά, αέρινη υφή και λιγότερο έντονη γεύση από αυγό που αρκετούς τους ενοχλεί. Στη συνταγή για κρέπες θα χρησιμοποιήσουμε μέτρια ή μεγάλα σε μέγεθος αυγά.

Το γάλα στη συνταγή για κρέπες

Το γάλα συμβάλλει θεμελιωδώς στην τελική γεύση και υφή της κρέπας. Το γάλα με υψηλό ποσοστό λιπαρών, όπως το πλήρες γάλα είναι αυτό που θα πρέπει να προτιμήσεις και αυτό το οποίο δίνει στις κρέπες έναν γευστικό πλούτο και μια υφή που είναι δύσκολο να αντιγραφούν από γάλατα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Κρέπες συνταγή, βούτυρο και λάδι

Το λιωμένο βούτυρο ή το λάδι είναι δύο από τις κοινότερες επιλογές λιπαρών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνταγή για κρέπα. Και τα δύο προσδίδουν στο τελικό προϊόν μια μοναδική υφή και γεύση, αλλά έχουν και τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Το βούτυρο στην κρέπα

Το βούτυρο, λόγω της πλούσιας γεύσης του, είναι πολύ δημοφιλές στην παρασκευή κρέπας. Εκτός από τη γεύση, το βούτυρο θα δώσει στις κρέπες μια απαλή και ελαστική υφή, που τις κάνει πιο εύπλαστες και αφράτες.

Το ελαιόλαδο στην κρέπα

Από την άλλη πλευρά, το λάδι είναι μια πιο ελαφριά επιλογή λιπαρού, που προσφέρει επίσης στη γεύση, ανάλογα με το είδος που επιλέγεις. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο μπορεί να προσθέσει μια διακριτική μεσογειακή νότα στις κρέπες σου.

Συνεπώς, είτε επιλέξεις το λιωμένο βούτυρο για την πλούσια και βουτυρένια γεύση του, είτε το ελαιόλαδο για μια πιο ελαφριά και διακριτική γεύση, μια μικρή ποσότητα λιπαρών στη συνταγή για κρέπα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Διαδικασία παρασκευής χυλού κρέπας

Ακολούθησε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσεις την τέλεια κρέπα.

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok
5min

Φτιάξε το χυλό της κρέπας

Σε ένα μπολ ρίξε το μισό γάλα, τα δύο αυγά, το βούτυρο ή το λάδι και ανακάτεψε τα μέχρι να ενωθούν.

Σε ένα άλλο μπολ ρίξε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια το μισό γάλα ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να δημιουργήσεις έναν λείο και πηχτό χυλό!

Όταν είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν σβώλοι από αλεύρι πρόσθεσε τα υγρά από το πρώτο μπολ και ανακάτεψέ τα όλα μαζί ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ο τελικός χυλός για την κρέπα!

Κάλυψε με μία ζελατίνα και αφήστε το χυλό στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα να ξεκουραστεί

2
Ok
24min

Πώς θα ψήσεις τις κρέπες στο σπίτι

Ενώ υπάρχουν ειδικά σκεύη για το ψήσιμο της κρέπας δεν χρειάζεται να αγοράσεις τίποτα τέτοιο. Το αντικολλητικό τηγάνι που έχεις στο σπίτι σου κάνει εξαιρετική δουλειά και θα μπορέσεις να ψήσεις τις κρέπες εύκολα και γρήγορα.

Πόση ποσότητα από το μείγμα πρέπει να ρίξεις στο τηγάνι για μία κρέπα

Αυτό έχει να κάνει με τη διάμετρο του τηγανιού αλλά και πόσο παχιά ή λεπτή θέλεις την κρέπα. Υπάρχει όμως για όλα κανόνας.

  • Εάν ψήσεις σε τηγάνι διαμέτρου 20-22 εκατοστών θα πρέπει να ρίξεις 3 κουταλιές της σούπας ή 45ml χυλό
  • για τηγάνι διαμέτρου 24-26 cm τέσσερις κουταλιές της σούπας (60ml)
  • για τηγάνι 28-30 εκατοστών 5-6 κουταλιές της σούπας (75ml)

Οι ποσότητες αυτές είναι ικανές ώστε το μείγμα της κρέπας να δημιουργήσει μία λεπτή στρώση στον πάτο καθενός από αυτά τα τηγάνια.

Βάλε το τηγάνι στη φωτιά

Βάλε το τηγάνι στην ηλεκτρική κουζίνα και άναψε την εστία ώστε να έχεις μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (ο διακόπτης να είναι στο 6 ή το 7). Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, αλείψε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και άπλωσε με ένα πινέλο κουζίνας ή με λίγο χαρτί ώστε να πάει το λιπαρό στοιχείο σε όλη την έκταση του τηγανιού.

Ρίξε το χυλό στο τηγάνι

Μετέφερε σε μία κούπα 3-5 κουταλιές της σούπας χυλό κρέπας, ανάλογα τη διάμετρο του τηγανιού όπως αναφέρθηκε πιο πάνω και στη συνέχεια ρίξε όλη αυτή την ποσότητα στο κέντρο του τηγανιού.

Άπλωσε το μείγμα της κρέπας ομοιόμορφα

Σήκωσε το τηγάνι από τη φωτιά και προσπάθησε να απλώσεις σε όλη την επιφάνεια τον χυλό, περιστρέφοντάς ή ανακινώντας ελαφρά, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα όλος ο πάτος του τηγανιού. Μόλις τα καταφέρεις βάλτο ξανά στη φωτιά και ξεκινά το ψήσιμο.

Ψήσε σωστά τις κρέπες

Θα ξέρεις ότι οι κρέπες είναι έτοιμες όταν οι άκρες αρχίσουν να ανασηκώνονται ελαφρώς και να γίνονται τραγανές. Αυτό θα συμβεί σε ένα με δύο λεπτά. Τότε θα πρέπει να αναποδογυρίσεις απαλά με μια αιχμηρή σπάτουλα και να ψήσεις για λίγο και την άλλη πλευρά.

  • Δεν χρειάζεστε ειδικές δεξιότητες σεφ για να αναποδογυρίσεις μια κρέπα, ειδικά αν χρησιμοποιείς τηγάνι.

Σε μισό ή ένα λεπτό η κρέπα είναι έτοιμη. Την αφαιρείς από το τηγάνι και την αφήνεις σε ένα μεγάλο πιάτο.
Συνέχισε τη διαδικασία με την επόμενη ποσότητα.

3
Ok

Ερωτήσεις απαντήσεις

Μπορώ να αποθηκεύσω τη ζύμη της κρέπας;

Ναι . Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις όλη τη ζύμη με τη μία, μπορείς να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο για δύο ημέρες. Απλά βάλε την ζύμη σε ένα καλά κλειστό δοχείο ή κλείσε το μπολ με ελαστική μεμβράνη

Μπορώ να αποθηκεύσω ψημένες κρέπες;

Ναι. Οι ψημένες κρέπες μπορούν να φυλαχτούν στο ψυγείο για 3 ημέρες. Βάλε ανάμεσα στις κρέπες ένα κομμάτι λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Μπορώ να καταψύξω ψημένες κρέπες;

Ναι . Μπορείς επίσης να καταψύξεις τις κρέπες για μελλοντική χρήση. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσθέσεις ένα κομμάτι λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος ανάμεσα σε κάθε κρέπα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τις αποθηκεύεις σε μια σακούλα για κατάψυξη.
Αν δεν έχεις χώρο στην κατάψυξη ώστε να μπουν οι κρέπες όπως βγήκαν από το τηγάνι ολόκληρες απλωμένες, μπορείς αφού βάλεις ανάμεσα λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος να τις τυλίξεις σαν καραμέλα, κλείνοντας τις με μεμβράνη.
Μπορούν να διατηρηθούν για έως και δύο μήνες.

Γιατί οι κρέπες μου είναι σαν λάστιχο;

Γιατί σίγουρα δεν εκτελέσεις τη συνταγή για κρέπες που σου δώσαμε πιο πάνω. Αν οι κρέπες σου βγαίνουν λαστιχένιες, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι. Ας δούμε κάποιες από τις πιο συχνές αιτίες:

  • Πολύ αλεύρι: Μια πιθανή αιτία είναι ότι χρησιμοποιείς πολύ αλεύρι. Οι κρέπες χρειάζονται μια πολύ λεία και υγρή ζύμη για να βγουν τρυφερές. Αν υπάρχει πολύ αλεύρι, η ζύμη μπορεί να γίνει πολύ παχιά και το αποτέλεσμα να είναι λαστιχένιες κρέπες.
  • Χρόνος αναμονής: Πρέπει να αφήσεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά με μία ώρα πριν τη χρησιμοποιήσεις, το αποτέλεσμα θα είναι πιο αφράτες κρέπες. Ο χρόνος αυτός επιτρέπει στο αλεύρι να απορροφήσει τα υγρά και να χαλαρώσει η γλουτένη, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της λαστιχένιας υφής.
  • Υψηλή θερμοκρασία: Αν το τηγάνι είναι πολύ ζεστό, οι κρέπες μπορεί να ψηθούν πολύ γρήγορα εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό τους παραμένει άψητο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λαστιχένιες κρέπες.
  • Χαμηλή θερμοκρασία:: Αν η θερμοκρασία ψησίματος είναι χαμηλή οι κρέπες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο να γίνουν, θα ταλαιπωρηθούν στο τηγάνι με αποτέλεσμα να γίνουν σαν λάστιχο
  • Μεγάλη ποσότητα ζύμης: Αν βάζεις πολύ ζύμη στο τηγάνι, οι κρέπες σου μπορεί να γίνουν πολύ παχιές και λαστιχένιες. Οι κρέπες πρέπει να είναι πολύ λεπτές.
4
Ok

Συνοψίζοντας

Ό,τι γέμιση κι αν προτιμάς, οι κρέπες είναι πάντα μια πηγή απόλαυσης και δημιουργικότητας. Από τη στιγμή που θα εξασκήσεις λίγο την τέχνη της κρέπας, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει με το παραπάνω.

Έχοντας πλέον διαβάσει τη συνταγή για κρέπες και τις χρήσιμες συμβουλές που περιγράφηκαν παραπάνω, είσαι έτοιμος να βάλεις τα δυνατά σου και να φτιάξεις τις καλύτερες και πιο νόστιμες κρέπες που θα έχεις φάει ποτέ.

Θυμίζω, η καλή κρέπα δεν είναι μόνο θέμα συστατικών, αλλά και της προσοχής σου κατά την προετοιμασία και το ψήσιμο.
Μην ξεχνάς την πολύτιμη συμβουλή της υπομονής : το τηγάνι πρέπει να έχει τη σωστή θερμοκρασία και η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί.

Καλή απόλαυση!

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
previous
Χαλβάς σιμιγδαλένιος συνταγή
κεικ πορτοκαλι
next
Κέικ πορτοκάλι
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
previous
Χαλβάς σιμιγδαλένιος συνταγή
κεικ πορτοκαλι
next
Κέικ πορτοκάλι

Πρόσθεσε σχόλιο