Υλικά
-
500 γρ Φύλλο κανταΐφι
-
200 γρ Βούτυρο
-
Για την κρέμα
-
1 λίτρο Γάλα
-
7 Κρόκος αυγού
-
6 κοφτές κουταλιές της σούπας Ψιλό σιμιγδάλι
-
2 κουταλιές της σούπας Κορν φλάουρ
-
1 κούπα Ζάχαρη
-
Για τη σαντιγί
-
250 ml Κρέμα γάλακτος
-
3 Ασπράδι αυγού
-
1 Βανίλια
-
50 γρ ψημένα και χοντροκομμένα Αμύγδαλο
-
Για το σιρόπι
-
500 γρ Ζάχαρη
-
1 ποτήρι Νερό
Οδηγίες
Το εκμέκ κανταΐφι της γιαγιάς, μια παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά, συνδυάζει την τραγανή υφή του φύλλου κανταΐφι με την κρεμώδη απαλότητα της κρέμας, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη γευστική εμπειρία. Η συνταγή αυτή, που ξεχωρίζει για την πολυπλοκότητα και την πλούσια γεύση της, ξεκινά με μια βάση από καλοψημένο κανταΐφι, πλούσια εμποτισμένο με λιωμένο φρέσκο βούτυρο, στη συνέχεια συνδυάζεται με μια βελούδινη κρέμα από φρέσκα αβγά και γάλα, και ολοκληρώνεται με μια ελαφριά σαντιγί και ψημένα αμύγδαλα. Κάθε στρώση προσδίδει μια διαφορετική υφή και γεύση, συνθέτοντας το καλύτερο εκμέκ κανταΐφι που ικανοποιεί τον ουρανίσκο και την αίσθηση.
Η διαδικασία παρασκευής εκμέκ κανταΐφι, αν και απαιτεί προσοχή και αγάπη στο μαγείρεμα, είναι μια ευχάριστη δημιουργική πρόκληση. Η κρέμα, πλούσια σε γεύση με βάση τους κρόκους αβγών, σιμιγδάλι και κορν φλάουρ, αναδεικνύεται σε έναν θησαυρό γεύσης πάνω στην τραγανή βάση του κανταΐφι. Η τελική επικάλυψη με σαντιγί και τα ψημένα αμύγδαλα δημιουργεί ένα γλυκό ψυγείου που είναι τόσο ελκυστικό στην εμφάνιση όσο και στη γεύση.
Βήματα
1
Ok
00:00:15
|
Ψήνουμε το φύλλο κανταΐφιΠροθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζουμε το σιρόπιBάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν μια δυο βράσεις. Tip: Το πιο σημαντικό υλικό αυτής της συνταγής είναι το φρέσκο βούτυρο. Μην τσιγκουνευτείτε τα χρήματα, και ψάξτε να βρείτε αγνό και καλό φρέσκο βούτυρο. |
2
Ok
00:30:00
|
Ετοιμάζουμε και προσθέτουμε την κρέμαΧτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα. Oπως είναι καυτή, τη ρίχνουμε αμέσως πάνω στο κανταΐφι και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Tην αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί. |
3
Ok
00:00:20
|
Ετοιμάζουμε τη σαντιγίΧτυπάμε σε καθαρό και στεγνό μπολ τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Στρώνουμε τη σαντιγί πάνω στο γλυκό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα αμύγδαλα. |
4
Ok
|
Επίλογος για τη συνταγή για κανταΐφι εκμέκΜετά από μια νύχτα αναμονής, όπου το εκμέκ κανταΐφι της γιαγιάς έχει την ευκαιρία να αποκτήσει την τέλεια υφή και να ενώσει όλες τις γεύσεις του, το αποτέλεσμα είναι μια γαστρονομική απόλαυση. Κάθε μπουκιά είναι μια εξαιρετική συνδυαστική εμπειρία της τραγανής βάσης, της βελούδινης κρέμας, της αφράτης σαντιγί και των ψημένων αμυγδάλων. Το καλύτερο εκμέκ κανταΐφι που μόλις φτιάξατε δεν είναι απλώς ένα γλυκό, είναι ένα παράδειγμα της πλούσιας και δημιουργικής ελληνικής γαστρονομίας, μια πραγματική γευστική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία. Το εκμέκ κανταΐφι, μαζί με άλλα δημοφιλή ελληνικά γλυκά όπως το γαλακτομπούρεκο με πορτοκάλι και ο |