Υλικά
-
120 γρ Βούτυρο
-
120 γρ Αλεύρι
-
1 λίτρο Γάλα
-
1 φύλλο Δάφνη
-
1/2 κουταλάκι του γλυκού Μοσχοκάρυδο
-
3 Κρόκος αυγού
-
5 κουταλιές της σούπας γραβιέρα ή Παρμεζάνα
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Οδηγίες
Καλώς ήρθες στην κουζίνα μας, όπου η μαγειρική γίνεται τέχνη και η τέχνη γίνεται μαγειρική! Σήμερα θα ανακαλύψεις τον τρόπο για να φτιάξεις μια νόστιμη και εύκολη μπεσαμέλ, την κλασική σάλτσα που μπορεί να μεταμορφώσει πολλά πιάτα.
Τι είναι η μπεσαμέλ
Η μπεσαμέλ είναι μια από τις πιο κλασικές και δημοφιλείς σάλτσες στη μαγειρική, μια λεία και λευκή σάλτσα που δημιουργείται από τρία βασικά υλικά: αλεύρι, γάλα, και βούτυρο. Με ιταλικές και γαλλικές ρίζες, η μπεσαμέλ είναι παρούσα σε πολλά πιάτα, από το παστίτσιο και τα λαζάνια, έως τα κανελόνια, τις μελιτζάνες παπουτσάκια και το μουσακά, προσδίδοντας ιδιαίτερη υφή και γεύση.
Πως θα φτιάξεις την αυθεντική μπεσαμελ
Η παρασκευή της αυθεντικής μπεσαμέλ απαιτεί ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια. Θα χρειαστείς μόλις τα τρία βασικά υλικά και την κατάλληλη θερμοκρασία για το γάλα. Ακολουθώντας τη συνταγή για την πιο γρήγορη και εύκολη μπεσαμέλ, θα φτιάξεις στο σπίτι σου μια βελούδινη σάλτσα με πλούσιο άρωμα μοσχοκάρυδου, που δεν σβολιάζει ποτέ!
Να θυμάσαι ότι θέλουμε ίση ποσότητα βούτυρο και κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το γάλα θα πρέπει να είναι σε μέτρια προς ζεστή θερμοκρασία. Αν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα θα φτιάξεις μια βελούδινη μπεσαμέλ για καταπληκτικό παστίτσιο, μουσακά, και δεκάδες άλλα φαγητά.
Μπορείς βέβαια να αγοράσεις έτοιμη σάλτσα μπεσαμέλ, όμως δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με την σπιτική. Η σπιτική μπεσαμέλ είναι πολύ εύκολη και γρήγορη να φτιαχτεί, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα πιο γευστικό και ποιοτικό.
Ας δούμε αναλυτικά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις.
Βούτυρο
Το βούτυρο προσφέρει την πλούσια γεύση και την κρεμώδη υφή που κάνει την μπεσαμέλ μοναδική.
Αλεύρι
Το αλεύρι χρησιμοποιείται για να δέσει τη σάλτσα και να της δώσει τη σωστή πυκνότητα.
Γάλα
Το γάλα είναι η βάση της σάλτσας, και της προσδίδει μια απαλή και βελούδινη υφή.
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Τα μπαχαρικά δεν είναι απλώς πρόσθετα, αλλά οι εκφραστές της γεύσης που ξυπνούν και αναδεικνύουν τις γεύσεις των υπόλοιπων υλικών.
Η σπιτική μπεσαμέλ είναι πραγματικά μια τέχνη, και με λίγη προσοχή και αγάπη, μπορείς να φτιάξεις μια σάλτσα που θα εντυπωσιάσει κάθε φορά. Το κάθε υλικό προσφέρει κάτι μοναδικό στη σάλτσα, και η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά είναι το κλειδί για την τελειότητα.
Βήματα
1
Ok
4 min
|
Ζεσταίνουμε το γάλα
|
2
Ok
2 min
|
Ψήνουμε το αλεύρι
|
3
Ok
|
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
|
4
Ok
|
ΣυνοψηΕίναι η πιο γρήγορη και εύκολη μπεσαμέλ που μπορείς να φτιάξεις αφού μόλις σε 30 δευτερόλεπτα θα αρχίσει να πήζει. Το μυστικό είναι η θερμοκρασία του γάλακτος, αν το γάλα είναι κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου θα αργήσει να πήξει! |