0 0
Παστίτσιο Άκης: Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
Για τον Κιμά
750 γρ Κιμάς μοσχαρίσιος
400 γρ Ντομάτα κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα Σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 κύβοι ζωμός μοσχαριού
2 κουταλάκια της σούπας Ντοματοπελτές

Στα αγαπημένα

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Παστίτσιο Άκης: Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Φτιάχνουμε και δοκιμάζουμε το παστίτσιο του Άκη Πετρετζίκη

Κουζίνα:

Οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

  • 1,5 ώρα
  • Μερίδες 8
  • Μέτρια

Υλικά

  • Για τον Κιμά

Οδηγίες

Share

Παστίτσιο Άκης Πετρετζίκης. Η συνταγή για το πιο νόστιμο παστίτσιο με τα μπαχαρικά που προτείνει ο γνωστός σεφ!

Ο Άκης Πετρετζίκης, ένας από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλείς Έλληνες σεφ, έχει καταφέρει να δώσει έναν μοναδικό αέρα στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με τις δικές του ιδιαίτερες πινελιές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η συνταγή του για το παστίτσιο, ένα κλασικό και αγαπημένο φαγητό που συναντάμε σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Η μοναδικότητα του Άκη Πετρετζίκη αναδεικνύεται σε αυτήν τη συνταγή μέσα από τις προσωπικές πινελιές και τα μικρά “κόλπα” που έχει δοκιμάσει και ενσωματώσει για να ενισχύσει τη γεύση και την υφή του φαγητού.

Το παστίτσιο, αυτό το πλούσιο και νοστιμότατο πιάτο, είναι ένας συνδυασμός τριών βασικών στοιχείων: των μακαρονιών, του κιμά και της μπεσαμέλ. Ο Πετρετζίκης μετατρέπει αυτή την παραδοσιακή συνταγή σε ένα γαστρονομικό ταξίδι, προσθέτοντας δικές του μοναδικές γεύσεις και τεχνικές. Ο σεφ εξηγεί με απλότητα και διαύγεια τον τρόπο παρασκευής, δίνοντας έμφαση στα μυστικά που κάνουν το παστίτσιο ξεχωριστό: από την επιλογή των υλικών έως τις λεπτομέρειες στο μαγείρεμα που εγγυώνται μια απολαυστική εμπειρία γεύσης.

Με την εμπειρία και την καινοτομία του Πετρετζίκη, το παστίτσιο αποκτά μια νέα διάσταση. Είναι μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε, καθώς συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη μαγειρική, προσφέροντας μια πραγματικά μοναδική γευστική εμπειρία.

Το παστίτσιο του Άκη Πετρετζίκη

Στο cookfast έχουμε τις καλύτερες συνταγές για παστίτσιο. Μπορείς να βρεις την κλασσική συνταγή για παστίτσιο της γιαγιάς με εύκολη μπεσαμέλ, να μάθεις τις μικρές διαφορές που προτείνει στο παστίτσιο η Αργυρώ, ή να δεις τη συνταγή για το παστίτσιο δια χειρός Άκη Πετρετζίκη

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok

Φτιάχνουμε τα μακαρόνια

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με αφθονο αλατισμένο νερό. Φροντίζουμε να είναι αρκετό νερό ώστε τα μακαρόνια να κολυμπούν ελεύθερα.
  2. Αναμένουμε μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει έντονα πριν προσθέσουμε τα μακαρόνια.
  3. Αφού προσθέσουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε απαλά για να αποφύγουμε το κόλλημα.
  4. Βράζουμε τα μακαρόνια για τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους, συνήθως γύρω στα 8-10 λεπτά, για να είναι 'al dente'. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι μαλακά αλλά να έχουν μια ελαφριά αντίσταση κατά το μάσημα.
  5. Δοκιμάζουμε ένα μακαρόνι πριν το τέλος του χρόνου βρασίματος για να βεβαιωθούμε ότι έχουν την επιθυμητή υφή.
  6. Αφαιρούμε τα μακαρόνια από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε καλά. Είναι έτοιμα για να χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια για το παστίτσιο.
2
Ok

Η Μπεσαμέλ

Ακολουθεί η συνταγή για την παρασκευή μπεσαμέλ για παστίτσιο του Άκη Πετρετζίκη

  1. Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν έναν ελαφρώς καβουρδισμένο χρωματισμό. Προσοχή να μην καεί το μείγμα.
  3. Αρχίζουμε σταδιακά να προσθέτουμε το γάλα, ρίχνοντας λίγο λίγο και ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να αποφύγουμε το σχηματισμό σβόλων.
  4. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει και να δένει. Πρέπει να προσέχουμε καθ' όλη τη διάρκεια της προσθήκης του γάλακτος να μην αρπάξει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας και να μην καεί.
  5. Μόλις η σάλτσα μπεσαμέλ είναι ομοιόμορφη και πηχτή, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τους τρεις κρόκους αβγών, ανακατεύοντας καλά.
  6. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την τριμμένη γραβιέρα, αφήνοντας 2 κουταλιές της σούπας για χρήση στο τέλος της συνταγής. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά.

Η μπεσαμέλ είναι τώρα έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί στο παστίτσιο.

3
Ok

Φτιάχνουμε τον κιμά

  1. Ξεκινάμε σοτάροντας τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα ακόμη λεπτά, φροντίζοντας να μην καεί το σκόρδο.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο για λίγα λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τον κύβο ζωμού και τον κιμά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι ο κιμάς να πάρει ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το μίγμα να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι ο κιμάς να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με τη σάλτσα του.
  7. Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1/4 έως 1/3 της ποσότητας της μπεσαμέλ στον κιμά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Ο κιμάς είναι τώρα έτοιμος για να χρησιμοποιηθεί στο παστίτσιο του Άκη.

4
Ok

Φτιάχνουμε το Παστίτσιο

Στον πάτο του ταψιού βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Στα μακαρόνια όπως είναι στο ταψί προσθέτουμε τα 2 αυγά σπασμένα, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια (ανακατεύουμε λίγο να πάει παντού) πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.

Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

5
Ok

Τιπς για το παστίτσιο από τον Άκη Πετρατζίκη

Το παστίτσιο αυτό είναι «Παναγία μου!». Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι όλα τα στρώματα παραμένουν ενωμένα και δεν διαλύονται. Επίσης είναι και σχετικά ελαφρύ. Πολύ σημαντικά βήματα είναι η προσθήκη 2 αυγών στα μακαρόνια, η προσθήκη κρόκων στη μπεσαμέλ, καθώς και η προσθήκη μπεσαμέλ στον κιμά.

Καλή επιτυχία!

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
συνταγές για κουλουράκια
previous
Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία. Η συνταγή
αυθεντικη βελουδινη ευκολη μπεσαμελ
next
Μπεσαμέλ: Η πιό εύκολη μπεσαμέλ που δε σβολιάζει
συνταγές για κουλουράκια
previous
Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία. Η συνταγή
αυθεντικη βελουδινη ευκολη μπεσαμελ
next
Μπεσαμέλ: Η πιό εύκολη μπεσαμέλ που δε σβολιάζει

Πρόσθεσε σχόλιο