0 0
Μπεσαμέλ: Η πιό εύκολη μπεσαμέλ που δε σβολιάζει

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
120 γρ Βούτυρο
120 γρ Αλεύρι
1 λίτρο Γάλα
1 φύλλο Δάφνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού Μοσχοκάρυδο
3 Κρόκος αυγού
5 κουταλιές της σούπας γραβιέρα ή Παρμεζάνα
Αλάτι
Πιπέρι

Nutritional information

212
θερμίδες

Μπεσαμέλ: Η πιό εύκολη μπεσαμέλ που δε σβολιάζει

Αυθεντική, γρήγορη, βελούδινη μπεσαμέλ

Κουζίνα:

Η πιο νόστιμη μπεσαμέλ

  • 00:10:00
  • Μερίδες 1
  • Εύκολη

Υλικά

Οδηγίες

Share

Καλώς ήρθες στην κουζίνα μας, όπου η μαγειρική γίνεται τέχνη και η τέχνη γίνεται μαγειρική! Σήμερα θα ανακαλύψεις τον τρόπο για να φτιάξεις μια νόστιμη και εύκολη μπεσαμέλ, την κλασική σάλτσα που μπορεί να μεταμορφώσει πολλά πιάτα.

Τι είναι η μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ είναι μια από τις πιο κλασικές και δημοφιλείς σάλτσες στη μαγειρική, μια λεία και λευκή σάλτσα που δημιουργείται από τρία βασικά υλικά: αλεύρι, γάλα, και βούτυρο. Με ιταλικές και γαλλικές ρίζες, η μπεσαμέλ είναι παρούσα σε πολλά πιάτα, από το παστίτσιο και τα λαζάνια, έως τα κανελόνια, τις μελιτζάνες παπουτσάκια και το μουσακά, προσδίδοντας ιδιαίτερη υφή και γεύση.

Πως θα φτιάξεις την αυθεντική μπεσαμελ

Η παρασκευή της αυθεντικής μπεσαμέλ απαιτεί ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια. Θα χρειαστείς μόλις τα τρία βασικά υλικά και την κατάλληλη θερμοκρασία για το γάλα. Ακολουθώντας τη συνταγή για την πιο γρήγορη και εύκολη μπεσαμέλ, θα φτιάξεις στο σπίτι σου μια βελούδινη σάλτσα με πλούσιο άρωμα μοσχοκάρυδου, που δεν σβολιάζει ποτέ!

Να θυμάσαι ότι θέλουμε ίση ποσότητα βούτυρο και κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το γάλα θα πρέπει να είναι σε μέτρια προς ζεστή θερμοκρασία. Αν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα θα φτιάξεις μια βελούδινη μπεσαμέλ για καταπληκτικό παστίτσιο, μουσακά, και δεκάδες άλλα φαγητά.

Μπορείς βέβαια να αγοράσεις έτοιμη σάλτσα μπεσαμέλ, όμως δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με την σπιτική. Η σπιτική μπεσαμέλ είναι πολύ εύκολη και γρήγορη να φτιαχτεί, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα πιο γευστικό και ποιοτικό.

Ας δούμε αναλυτικά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις.

Βούτυρο

Το βούτυρο προσφέρει την πλούσια γεύση και την κρεμώδη υφή που κάνει την μπεσαμέλ μοναδική.

Αλεύρι

Το αλεύρι χρησιμοποιείται για να δέσει τη σάλτσα και να της δώσει τη σωστή πυκνότητα.

Γάλα

Το γάλα είναι η βάση της σάλτσας, και της προσδίδει μια απαλή και βελούδινη υφή.

Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Τα μπαχαρικά δεν είναι απλώς πρόσθετα, αλλά οι εκφραστές της γεύσης που ξυπνούν και αναδεικνύουν τις γεύσεις των υπόλοιπων υλικών.

Η σπιτική μπεσαμέλ είναι πραγματικά μια τέχνη, και με λίγη προσοχή και αγάπη, μπορείς να φτιάξεις μια σάλτσα που θα εντυπωσιάσει κάθε φορά. Το κάθε υλικό προσφέρει κάτι μοναδικό στη σάλτσα, και η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά είναι το κλειδί για την τελειότητα.

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok
4 min

Ζεσταίνουμε το γάλα

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα.
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  3. Στόχος μας είναι να φτάσουμε το γάλα σε θερμοκρασία περίπου 50-60°C.
  4. Δεν θέλουμε να βράσει το γάλα, αλλά ούτε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Μόλις το γάλα ζεσταθεί, προσθέτουμε:
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Τριμμένο μοσχοκάρυδο
  6. Προαιρετικά:
    • Μπορούμε να προσθέσουμε ένα φύλλο δάφνης για επιπλέον άρωμα.
  7. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
  8. Αφήνουμε το γάλα στην άκρη, ζεστό, έτοιμο για να φτιάξουμε την μπεσαμέλ.
2
Ok
2 min

Ψήνουμε το αλεύρι

  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο.
  2. Αφήνουμε το βούτυρο να λιώσει σιγά σιγά.
  3. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
  4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο και να σχηματιστεί μια ομοιογενής πάστα.
  5. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να χάσει τη ωμή του γεύση.
  6. Προσοχή:
    • Δε πρέπει να ψηθεί το αλεύρι πολύ γιατί όσο περισσότερο ψήνεται τόσο περισσότερη ώρα θα κάνει η μπεσαμέλ να δέσει στη συνέχεια και να αποκτήσει βελουτέ υφή.
    • Στόχος μας είναι ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα.
3
Ok

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ

  • Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα μέσα στο αλεύρι με το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έχοντας το μάτι της κουζίνας αναμμένο σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Μόλις η μπεσαμέλ πήξει και δούμε τις πρώτες φουσκάλες βγάζουμε από τη φωτιά και η μπεσαμέλ είναι σχεδόν έτοιμη.
  • Το τελευταίο βήμα είναι να προσθέσουμε τους τρεις κρόκους αυγού και την τριμμένη παρμεζάνα ή τη γραβιέρα και να ανακατέψουμε να ομογενοποιηθεί.
  • Μπορείς αν θέλεις αντί για 3 κρόκους αυγού να ρίξεις ολόκληρα τα αυγά και η μπεσαμέλ θα γίνει πιο φουσκωτή όταν ψηθεί.
    Μπορείς επίσης να μη βάλεις καθόλου αυγό ή κρόκους ή να βάλεις έναν.
4
Ok

Συνοψη

Είναι η πιο γρήγορη και εύκολη μπεσαμέλ που μπορείς να φτιάξεις αφού μόλις σε 30 δευτερόλεπτα θα αρχίσει να πήζει. Το μυστικό είναι η θερμοκρασία του γάλακτος, αν το γάλα είναι κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου θα αργήσει να πήξει!

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Παστίτσιο Άκης, η συνταγή για παστίτσιο από τον σεφ Άκη Πετρετζίκη
previous
Παστίτσιο Άκης: Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Κοτόπουλο με ανανά, συνταγή για κοτόπουλοφιλέτο με ανανα
next
Κοτόπουλο με ανανά: Η πιο γρήγορη συνταγή και τα μυστικά της
Παστίτσιο Άκης, η συνταγή για παστίτσιο από τον σεφ Άκη Πετρετζίκη
previous
Παστίτσιο Άκης: Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Κοτόπουλο με ανανά, συνταγή για κοτόπουλοφιλέτο με ανανα
next
Κοτόπουλο με ανανά: Η πιο γρήγορη συνταγή και τα μυστικά της

Πρόσθεσε σχόλιο