Στην Ελλάδα, μπορείς να βρεις μια πληθώρα ειδών βρώσιμης ελιάς ή όπως συνηθίζεται να ονομάζεται επιτραπέζιας ελιάς. Από τις γνωστές ελιές Καλαμών, τις τσακιστές και τις θρούμπες, μέχρι τις χαμάδες, κάθε είδος έχει τη δική του ξεχωριστή γεύση και χρώμα και αποτελούν απαραίτητο συστατικό στη μεσογειακή κουζίνα και το ελληνικό τραπέζι.
Οι ελιές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην πρόληψη της οξειδωτικής ζημιάς στα κύτταρα. Επίσης, παρέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL) και αυξάνοντας την καλή (HDL).
Επιπλέον, οι ελιές είναι πηγή διατροφικών ινών, οι οποίες προάγουν την υγιή λειτουργία του εντέρου. Προσφέρουν επίσης βασικά μέταλλα και μεταλλοειδή, όπως το άνθρακα, τον χαλκό και τον σίδηρο, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Στη μαγειρική, οι ελιές είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε πολλές συνταγές. Από τις σαλάτες, μέχρι πιο περίπλοκα πιάτα ή πίτσα, ή ακόμα και στην παρασκευή ψωμιού όπως το ελιόψωμο αλλά και υπέροχης ελαιόπαστας.
Η συνδυαστική ικανότητά τους με άλλα υλικά, το πλούσιο αρωματικό προφίλ τους και η ικανότητά τους να προσφέρουν “σώμα” και γεύση σε πολλά πιάτα, τις καθιστούν ένα απαραίτητο στοιχείο σε κάθε κουζίνα.
Σε γενικές γραμμές, οι ελιές είναι όχι μόνο γευστικές, αλλά και πολύ ωφέλιμες για την υγεία. Η κατανάλωση ελιών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, την προώθηση της καλής υγείας του εντέρου και την ενίσχυση της γενικής ευεξίας.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023