Η μαγιά είναι ένας τύπος μικροοργανισμού που ανήκει στους μύκητες. Υπάρχουν πολλές είδη μαγιάς, αλλά το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είναι η Saccharomyces cerevisiae, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή του ψωμιού.
Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, η μαγιά χρησιμοποιείται κυρίως για την ζύμωση των ζυμαρικών, στις τηγανίτες, στη ζύμη για πίτσα και άλλες τέτοιες παρασκευές. Κατά τη διαδικασία αυτή, η μαγιά καταναλώνει τα σάκχαρα που περιέχονται στο αλεύρι ή τη ζάχαρη που προσθέτουμε και παράγει αέριο διοξειδίου του άνθρακα, που δημιουργεί φυσαλίδες στη ζύμη και την κάνει να αυξάνεται.
Η μαγιά μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές, όπως φρέσκια, ξερή, ή άμεσης δράσης. Η φρέσκια μαγιά, που είναι μαλακή και σφιχτή, πρέπει να διαλυθεί σε νερό θερμοκρασίας δωματίου πριν τη χρήση. Η ξερή μαγιά είναι αποξηραμένη και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ η μαγιά άμεσης δράσης μπορεί να αναμειχθεί απευθείας με το αλεύρι.
Η νωπή μάγια πωλείται σε κύβους 25 γραμμαρίων και θα τη βρεις σε φούρνους και σούπερ μάρκετ. Μπορείς να τη διατηρήσεις για μικρό χρονικό διάστημα στο ψυγείο και πρέπει να τη χρησιμοποιήσεις αμέσως. Ισοδυναμεί με ένα φακελάκι ξηρή μαγια βάρους 8 γραμμαρίων.
Για να ενεργοποιηθεί σωστά η νώπη μαγιά θα πρέπει την την σπάσεις πρώτα σε κομματάκια σε ένα μπολ και να την διαλύσεις με λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, να προσθέσεις λίγο αλεύρι και να ανακατέψεις ώστε να γίνει ένας χυλός. Στη συνέχεια να πασπαλίσεις με λίγο αλεύρι από πάνω τον χυλό ή ακόμα και με λίγο ζάχαρη, να σκεπάσεις το μπολ με ζελατίνα και να περιμένεις 15 με 20 λεπτά. Θα δεις ότι το μείγμα θα αρχίσει και αφρίζει. Η νωπή μαγιά έχει ενεργοποιηθεί! Δεν βάζουμε ούτε καυτό ούτε χλιαρό νερό, γιατί δεν θα ενεργοποιηθούν οι ζυμομύκητες. Επίσης δεν βάζουμε το αλάτι απευθείας στη μαγιά.
Για να ενεργοποιηθεί σωστά η ξερή μαγιά την προσθέτουμε στο αλεύρι, ξεκινάμε να ρίχνουμε το νερό και η μαγιά σιγά-σιγά αρχίζει να ενεργοποιείται. Αυτό που προσέχουμε είναι να μη ρίξουμε το αλάτι πάνω στο αλεύρι και τη μαγιά προτού ρίξουμε το νερό, ώστε να μην έρθουν σε απευθείας επαφή τα υλικά μαγιά αλάτι.
Εκτός από τη χρήση της στην παραγωγή τροφίμων, η μαγιά χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών, όπως μπύρα και κρασί, καθώς και στην βιοτεχνολογία για την παραγωγή βιοαερίου, εθανόλης και άλλων προϊόντων.
Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η μαγιά είναι γενικά ασφαλής για την κατανάλωση, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Επίσης, ορισμένα άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να χρειάζεται να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση μαγιάς.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023