Το ούζο, αυτό το παραδοσιακό ελληνικό αλκοολούχο ποτό, έχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική κουλτούρα και κουζίνα. Είναι ένα απόσταγμα που παράγεται από την απόσταξη παράγεται από την απόσταξη κυριως των υποπροϊόντων του κρασιού και συνήθως περιέχει γύρω στο 37.5% – 50% αλκοόλ.
Το ούζο χαρακτηρίζεται από την έντονη γεύση του γλυκάνισου, που προσφέρει ένα μοναδικό αρωματικό προφίλ στο ποτό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ούζου με γλυκάνισο είναι ότι αλλάζει χρώμα όταν αναμιχθεί με νερό, γίνοντας άσπρο ή γαλακτερό.
Το ούζο συνήθως σερβίρεται παγωμένο, είτε σκέτο, είτε αραιωμένο με νερό, και συνοδεύει εξαιρετικά τους παραδοσιακούς Ελληνικούς μεζέδες, όπως τα θαλασσινά, το τζατζίκι, τον ταραμοσαλάτα, τη φέτα και τις ελιές.
Το ούζο, ωστόσο, δεν είναι μόνο ένα ποτό, αλλά και ένα σύμβολο της ελληνικής φιλοξενίας και της παρέας. Συχνά συνδέεται με τη συγκέντρωση φίλων και οικογένειας, την καλή τροφή και την καλή παρέα. Είναι από τα ποτά που έχουν προσδώσει το δικό τους χαρακτήρα στην ελληνική κουζίνα και κουλτούρα, αποτελώντας μέρος της εθνικής ταυτότητας. Φυσικά το ούζο είναι προϊόν ΠΟΠ
Ο γλυκάνισος όπως και άλλα φυτά περιέχουν τερπενια. Τα τερπένια είναι φυσικές ουσίες στις οποίες οφείλουν τα αρώματα και η γεύση τους. Τα τερπένια διαλύονται στην αιθανόλη, αλλά όχι στο νερό.
Η αιθανόλη που περιέχεται στο ούζο και το τσίπουρο (περίπου το 40% – 42 % v/v) διατηρεί τα τερπένια διαλυμένα και αναμεμειγμένα με τα υπόλοιπα συστατικά. Έτσι το ποτό είναι διαφανές.
Προσθέτοντας φρέσκο νερό στο ποτήρι με το ούζο, η περιεκτικότητα σε αιθανόλη μειώνεται, οπότε τα τερπένια δε μπορούν να παραμείνουν διαλυμένα.
Αυτά τότε παίρνουν τη μορφή αιωρούμενων σταγονιδίων και δεν αναμειγνύονται με το νερό.
Το φως που πέφτει στα σταγονίδια αντανακλάται προς όλες τις κατευθύνσεις –πρόκειται για το λεγόμενο φαινόμενο της διάθλασης του φωτός– προσδίδοντας στο ποτό την τυπική γαλακτώδη του όψη. Στο ίδιο φαινόμενο οφείλεται και το γεγονός ότι τα σύννεφα στον ουρανό μας φαίνονται λευκά.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023