Υλικά
-
1 κιλό φύλλο Βηρυτού
-
500 γρ Βούτυρο
-
500 γρ ασπρισμένα Αμύγδαλο
-
400 γρ Φυστίκια Αιγίνης
-
Για το σιρόπι
-
1 κιλό Ζάχαρη
-
800 ml Νερό
-
1 λεμόνι, το χυμό και τη φλούδα Λεμόνι
Οδηγίες
Ο παραδοσιακός μπακλαβάς είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα γλυκίσματα στη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, μια γαστρονομική παράδοση που φτάνει μέχρι την Βυζαντινή εποχή. Η συγκεκριμένη συνταγή του μπακλαβά της γιαγιάς με φύλλο Βηρυτού, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης και σιρόπι λεμονιού, είναι μια πολυτελής εκδοχή αυτού του κλασικού γλυκού.
Ο συνδυασμός των ξηρών καρπών με το αρωματικό, βουτυρένιο φύλλο και το δροσιστικό σιρόπι δημιουργεί μια ακαταμάχητη εμπειρία γεύσης. Κάθε στρώση του μπακλαβά αποκαλύπτει την ιστορία και την παράδοση που κρύβεται πίσω από αυτό το εξαιρετικό σιροπιαστό γλυκό, κάνοντας το κάθε δάγκωμα μια ιστορική αναδρομή.
Βήματα
1
Ok
|
Φτιάχνουμε το μπακλαβά στο ταψίΛιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αφού γίνει χλιαρό, αφαιρούμε τον αφρό από πάνω και το μεταφέρουμε προσεκτικά σε άλλο σκεύος, αφήνοντας στην άκρη το υπόλειμμα από νερό και γάλα στον πάτο του. Σκεπάζουμε με τα 5 φύλλα που έχουμε κρατήσει και βουτυρώνουμε πολύ καλά. |
2
Ok
|
Φτιάχνουμε το σιρόπι και το προσθέτουμε στο μπακλαβάΒράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον σιροπιάζουμε και τον αφήνουμε να τραβήξει χωρίς να τον σκεπάσουμε. |
3
Ok
|
ΚλείνονταςΚαθώς ο μπακλαβάς της γιαγιάς εξαφανίζεται από το πιάτο, αφήνει πίσω μια γλυκιά αίσθηση ικανοποίησης. Η συνταγή αυτή δεν είναι απλά ένας παραδοσιακός μπακλαβάς, αλλά ένα ταξίδι στη γαστρονομική κληρονομιά της Μεσογείου. Ο μπακλαβάς με την πλούσια γεύση των αμυγδάλων και των φιστικιών Αιγίνης, συνδυάζοντας το τραγανό φύλλο και το αρωματικό σιρόπι λεμονιού, είναι μια γλυκιά υπόσχεση που σίγουρα θα κάνει κάθε λάτρη των γλυκών να ζητάει ένα ακόμη κομμάτι. |