Το αλάτι είναι ένας από τα πιο θεμελιώδη και αναγκαία συστατικά στη διατροφή του ανθρώπου, με βασικό ρόλο στην επιβίωση και την υγεία του. Το αλάτι μπορεί να προέλθει είτε από τη θάλασσα μέσω της εξάτμισης του νερού, είτε από τα ορυχεία αλατιού.
Το αλάτι είναι ουσιαστικά η χημική ένωση χλωριούχο νάτριο ενώ σε αυτό που χρησιμοποιούμε στο τραπέζι μας περιέχονται και διάφορα ιχνοστοιχεία από άλλα μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος και ασβέστιο. Το ιωδιούχο αλάτι έχει εμπλουτιστεί με ιώδιο που είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή μας.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλατιού, και κάθε ένας έχει διαφορετικές χρήσεις και ένταση στη γεύση! Εκτός από θαλασσινό αλάτι υπάρχει το αλάτι Ιμαλαΐων (χαρακτηριστικό ροζ χρώμα), το επιτραπέζιο αλάτι, o ανθός αλατιού (ή fleur de sel) και το μαύρο αλάτι ή (Kala Namak) που προέρχεται από την Ινδία. Έχει μια ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει αυγά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, αλλά και της επεξεργασίας του, καθώς ψήνεται σε καμίνι.
Στη μαγειρική, το αλάτι χρησιμοποιείται ευρέως για την ενίσχυση των γεύσεων και τη συντήρηση των τροφίμων. Αυτό γίνεται επειδή το αλάτι βοηθά στην επιβράδυνση της αποσύνθεσης των τροφίμων, αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Η διατήρηση τροφίμων με αλάτι, είναι μια αρχαία τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια. Αυτή η διαδικασία στηρίζεται στην ικανότητα του αλατιού να αφαιρεί την υγρασία από τα τρόφιμα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν οι μικροοργανισμοί, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες, που προκαλούν την αποσύνθεση.
Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι αλατίσματος: Το ξηρό αλάτισμα, με το οποίο για παράδειγμα φτιάχνουμε αντζούγιες και το αλάτισμα με άλμη που συντηρεί τα τυριά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ το αλάτισμα μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, δεν τα προστατεύει από όλους τους τύπους των βακτηρίων και μικροοργανισμών που προκαλούν την αποσύνθεση. Τα τρόφιμα πρέπει πάντα να διατηρούνται σε κατάλληλη θερμοκρασία και να χρησιμοποιούνται εντός ασφαλούς χρονικού διαστήματος σύμφωνα με τις οδηγίες.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023