Το μοσχοκάρυδο είναι ο σπόρος ενός τροπικού δέντρου, της μοσχοκαρυδιάς ή μυριστική η ευώδης (Myristica fragrans), που είναι γνωστός για την ιδιαίτερη γεύση και άρωμά του. Είναι ένα από τα πιο διάσημα μπαχαρικά στον κόσμο, με μια μακρά ιστορία χρήσης στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και την παρασκευή ποτών.
Στη μαγειρική, το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται κυρίως σε συνταγές γλυκών, σε πίπες και σε ζεστά ποτά, ενώ συνήθως προστίθεται και σε πιάτα με κρέας ή λαχανικά για να δώσει μια πικάντικη και εξωτική νότα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μοσχοκάρυδο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαλάτες και σε σούπες. Η πιο χαρακτηριστική χρήση του μοσχοκάρυδου όμως όμως είναι στη μπεσαμέλ για παστίτσιο και μουσακά
Στο επίπεδο των θρεπτικών συστατικών, το μοσχοκάρυδο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, κυρίως στη μορφή φαινολών, καθώς και μέταλλα, όπως το μαγγάνιο, το χαλκό, τον φώσφορο, το μαγνήσιο και τον σίδηρο. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β, κυρίως Β6, καθώς και σε διεγερτικές και αναλγητικές ουσίες. Έτσι, το μοσχοκάρυδο είναι γνωστό για τις τονωτικές, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ η κατανάλωσή του συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενίσχυση της μνήμης και την πρόληψη της γήρανσης.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023