0 0
Γαλοπούλα γεμιστή από τον Άκη Πετρετζίκη με την πιο νόστιμη γέμιση

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

Για τη Γαλοπούλα
1 Γαλοπούλα
100γρ Βούτυρο
1 Κρεμμύδι ξερό
1 πρασίνο Μήλο
3 σκελίδες Σκόρδο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη Μαρινάδα
2 κομμένα στη μέση Λεμόνι
12 φύλλα Δάφνη
1 μάτσάκι Μαϊντανός
2 κουταλιές της σούπας Θυμάρι
5 κουταλιές της σούπας Μέλι
200 γρ Αλάτι
8 σκελίδες σπασμένες στη μέση, με τη φλούδα Σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας μαύρο σε κόκκους Πιπέρι
Για τη γέμιση της γαλοπούλας
150 γρ Βούτυρο
1 χούφτα βρασμένα κάστανα
1 χούφτα βερύκοκα ξερά
1 χούφτα ξηροί καρποί (φυστίκια αιγίνης, κάσιους, καρύδια)
250 γρ. σε τρίμματα Ψωμί
1 κύβο μυρωδικών
3 Κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες Σκόρδο
1/2 φρέσκο ματσάκι Θυμάρι
Προαιρετικά ένα μήλο πράσινο
Για τη σάλτσα ψωμιού
400 γρ Γάλα
200 ml Κρέμα γάλακτος
150 γρ. σε τρίμματα Ψωμί
15 γρ Βούτυρο
1/2 Κρεμμύδι ξερό
3 γαρύφαλλα
1 φύλλο Δάφνη
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
3 σκελίδες Σκόρδο
Για τις πατάτες
μικές Πατάτες
Βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
1 σκελίδα Σκόρδο
μυρωδικά

Γαλοπούλα γεμιστή από τον Άκη Πετρετζίκη με την πιο νόστιμη γέμιση

  • Μέτρια

Υλικά

  • Για τη Γαλοπούλα

  • Για τη Μαρινάδα

  • Για τη γέμιση της γαλοπούλας

  • Για τη σάλτσα ψωμιού

  • Για τις πατάτες

Οδηγίες

Share

Το πιο παραδοσιακό πιάτο τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι η γεμιστή γαλοπούλα! Δεν είναι ελληνικό έθιμο έρχεται από το εξωτερικό, ωστόσο αρκετές οικογένειες τα τελευταία χρόνια προτιμούν να φάνε ανήμερα ή την παραμονή Χριστουγέννων γεμιστή γαλοπούλα. Τα παιδιά λατρεύουν τη γέμιση της γαλοπούλας και οι μαμάδες αναγκαστικά τη φτιάχνουν.

Δες την παρακάτω συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα με την πιο νόστιμη γέμιση που έχεις φάει ποτέ και πάρε την απόφαση να φτιάξεις κι εσύ τη δική σου τη φετινή σεζόν.

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok

Για τη γαλοπούλα

Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2 - 3 μέρες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα μυρωδικά. Τα φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε τη μαρινάδα και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 24 ώρες.
Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γαλοπούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Βάζουμε το μήλο, το θυμάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε τη γαλοπούλα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε τη γαλοπούλα πάνω σε σχάρα, από κάτω ένα ταψάκι με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε για 40 λεπτό ανά κιλό γαλοπούλας και την τελευταία μισή ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα για να πάρει η γαλοπούλα καλό χρώμα.
ΠΑΝΤΑ πάνω σε σχάρα.

2
Ok

Για τη γέμιση γαλοπούλας

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι και το σκόρδο πολύ πολύ καλά στο μισό βούτυρο Αυτό μπορεί να πάρει και μισή με μία ώρα.. Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε καλά το ψωμί για να πάρει χρώμα και να γίνει κριτσανιστό.
Ύστερα προσθέτουμε τον κύβο και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην γίνει σαν κόλα. Σερβίρουμε σε πιατέλα.
Για την κράνμπερι σος απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια.

3
Ok

Για τη σάλτσα ψωμιού

Βάζουμε το γάλα με το σκόρδο, τη δάφνη, τα γαρύφαλλα και το κρεμμύδι να βράσουν.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει το γάλα τα αρώματα των μυρωδικών για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά.

Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2 - 3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

4
Ok

Για τις πατάτες

Βράζουμε για 5 λεπτά. Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά..

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Συμταή μοσχαράκι ραγού με μανιτάρια, μοσχάρι ραγού με μανιτάρια
previous
Μοσχάρι ραγού με μανιτάρια και ζυμαρικά
Featured Image
next
Φιλέτο κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και μουστάρδα στο τηγάνι
Συμταή μοσχαράκι ραγού με μανιτάρια, μοσχάρι ραγού με μανιτάρια
previous
Μοσχάρι ραγού με μανιτάρια και ζυμαρικά
Featured Image
next
Φιλέτο κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και μουστάρδα στο τηγάνι

Πρόσθεσε σχόλιο