Οταν έρχεται η στιγμή να νηστέψεις, ίσως να ανησυχείς για το τι θα τρως. Αλλά μην ανησυχείς, τα νηστίσιμα φαγητά δεν είναι μόνο υγιεινά, αλλά και εξαιρετικά νόστιμα. Εδώ θα βρεις τις καλύτερες συνταγές για νηστίσιμα φαγητά που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ηρεμία σου κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά και να απολαύσεις νόστιμο φαγητό.
Παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά τρώμε κάθε Τετάρτη και Παρασκευή όλο το χρόνο εκτός από την εβδομάδα μετά το Πάσχα και τις περιόδους των νηστειών.
Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη περίοδος νηστείας για τους ορθόδοξους Χριστιανούς στην Ελλάδα. Διαρκεί 40 ημέρες, ξεκινώντας τη Δευτέρα μετά την Κυριακή της Απόκριας (Καθαρά Δευτέρα) και καταλήγει την Παρασκευή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, οι πιστοί ακολουθούν μια νηστεία, αποφεύγοντας τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές αποφεύγουν ακόμη και τα λαδερά φαγητά. Στις 25 Μαρτίου όπου γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου οι πιστοί τρώνε ψάρι με πιο συνηθισμένο τον παστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά, με το ψάρι να τηγανίζεται στο ελαιόλαδο, βουτηγμένος πρώτα σε υπέροχο κουρκούτι μπακαλιάρου.
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα που ξεκινάει την Κυριακή των Βαΐων και καταλήγει στην Ανάσταση του Κυρίου, το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ακόμα και οι χριστιανοί που δε νήστεψαν τη Μεγάλη Σαρακοστή συμμετέχουν σε έντονη νηστεία.
Την Μεγάλη Εβδομάδα, η διατροφή περιλαμβάνει συνήθως απλά νηστίσιμα φαγητά, όπως όσπρια, λαχανικά, θαλασσινά και σαλάτες. Την Κυριακή των Βαΐων, επιτρέπεται το ψάρι.
Οι δύο τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, είναι ιδιαίτερα αυστηρές όσον αφορά τη νηστεία αφού δεν επιτρέπεται ούτε η κατανάλωση λαδιού.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα απολύτως αυστηρής νηστείας και πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε καθόλου μέχρι την απογευματινή Ακολουθία του Επιταφίου. Εάν τρώνε, καταναλώνουν απλά φαγητά, όπως λαχανικά και φρούτα χωρίς απαραίτητα να κάθονται στο τραπέζι.
Το Μεγάλο Σάββατο, η νηστεία συνεχίζεται μέχρι την Ανάσταση, και στη συνέχεια ακολουθεί η εορταστική γιορτή του Πάσχα, όπου σπάει η νηστεία με πλούσια τραπέζια γεμάτα με πασχαλινά φαγητά όπως το πασχαλινό αρνί, τα κόκκινα αυγά, το κοκορέτσι και τα λοιπά εδέσματα.
Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, ή ο Δεκαπενταύγουστος, είναι μια περίοδος νηστείας που προηγείται της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Αυτή η γιορτή είναι μια από τις σημαντικότερες στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και πολλοί Χριστιανοί νηστεύουν για δύο εβδομάδες πριν από αυτή, αρχίζοντας από την 1η Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νηστείας, οι νηστεύοντες ακολουθούν συνήθως μια αυστηρή δίαιτα που δεν περιλαμβάνει κρέας, πουλερικά, ψάρι (εκτός από την ημέρα της μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου), γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και άλλα ζωικά προϊόντα. Επιτρέπονται όμως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και το ελαιόλαδο.
Δημοφιλή νηστίσιμα φαγητά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν τα λαδερά, όπως φασολάκια, μπάμιες, μπριάμ, γίγαντες στο φούρνο και άλλα. Τα γεμιστά με ρύζι είναι επίσης πολύ δημοφιλή. Επιπλέον, τα φρούτα όπως σταφύλια, πεπόνι, ροδάκινα, καρπούζι είναι σημαντικά στοιχεία της διατροφής.
Η Νηστεία των Αποστόλων είναι μια περίοδος νηστείας στην Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν έχει καθορισμένη χρονική διάρκεια καθώς η έναρξή της δεν είναι προκαθορισμένη αλλά εξαρτάται από το Πάσχα. Το μέγιστο που μπορεί να φτάσει είναι οι 30 ημέρες, ενώ εάν το Πάσχα πέσει από 5 έως 8 Μαΐου δεν υπάρχει περίοδος νηστείας των Αποστόλων.
Ημερολογιακά η νηστεία των Αποστόλων ξεκινάει την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων (η Κυριακή που ακολουθεί αμέσως την Πεντηκοστή) και τελειώνει στις 29 Ιουνίου, στην εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος, πτηνών, ζωικών προϊόντων όπως γάλα, τυρί, βούτυρο, αυγά, όμως επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή.
Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινάει στις 15 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, συνολικά 40 μέρες. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πιστοί αποφεύγουν τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, ενώ επιτρέπονται τα ψάρια και τα θαλασσινά Εκτός φυσικά από Τετάρτη και Παρασκευή. Στις 21 Νοεμβρίου ανεξάρτητα τι ημέρα πέφτει, οι πιστοί τρώνε ψάρι.
Η Ορθόδοξη παράδοση με τις περιόδους της νηστείας αποτελεί έναν ιδιαίτερο και σημαντικό τρόπο εκφράσεως της πίστης και της εσωτερικής προετοιμασίας για τα μεγάλα θρησκευτικά γεγονότα. Παρ’ όλο που η νηστεία ενδέχεται να παρουσιάζεται ως μια πρόκληση, μπορεί επίσης να αποτελέσει μια ευκαιρία για εξερεύνηση νέων συνταγών και γεύσεων. Τα νηστίσιμα φαγητά που θα βρεις εδώ αποδεικνύουν ότι το τραπέζι της νηστείας μπορεί να είναι πλούσιο, γευστικό και θρεπτικό.
Είτε είσαι Ορθόδοξος που νηστεύει, είτε απλά ψάχνεις για πιο υγιεινές επιλογές, τα νηστίσιμα φαγητά αποτελούν εξαιρετική επιλογή.
Συνεχίζοντας να εξερευνάς τις νηστίσιμες συνταγές, θα ανακαλύψεις ότι η νηστεία δεν είναι μόνο μια περίοδος αυτοπεριορισμού, αλλά και μια ευκαιρία για δημιουργικότητα στην κουζίνα. Με τις νηστίσιμες συνταγές μας, μπορείς να μετατρέψεις απλά υλικά σε πλούσια, θρεπτικά και πολύ νόστιμα γεύματα. Καλή απόλαυση και καλή νηστεία!
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023