Υλικά
-
Για τη Γαλοπούλα
-
1 Γαλοπούλα
-
100γρ Βούτυρο
-
1 Κρεμμύδι ξερό
-
1 πρασίνο Μήλο
-
3 σκελίδες Σκόρδο
-
Θυμάρι
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
Για τη Μαρινάδα
-
2 κομμένα στη μέση Λεμόνι
-
12 φύλλα Δάφνη
-
1 μάτσάκι Μαϊντανός
-
2 κουταλιές της σούπας Θυμάρι
-
5 κουταλιές της σούπας Μέλι
-
200 γρ Αλάτι
-
8 σκελίδες σπασμένες στη μέση, με τη φλούδα Σκόρδο
-
4 κουταλιές της σούπας μαύρο σε κόκκους Πιπέρι
-
Για τη γέμιση της γαλοπούλας
-
150 γρ Βούτυρο
-
1 χούφτα βρασμένα κάστανα
-
1 χούφτα βερύκοκα ξερά
-
1 χούφτα ξηροί καρποί (φυστίκια αιγίνης, κάσιους, καρύδια)
-
250 γρ. σε τρίμματα Ψωμί
-
1 κύβο μυρωδικών
-
3 Κρεμμύδι ξερό
-
2 σκελίδες Σκόρδο
-
1/2 φρέσκο ματσάκι Θυμάρι
-
Προαιρετικά ένα μήλο πράσινο
-
Για τη σάλτσα ψωμιού
-
400 γρ Γάλα
-
200 ml Κρέμα γάλακτος
-
150 γρ. σε τρίμματα Ψωμί
-
15 γρ Βούτυρο
-
1/2 Κρεμμύδι ξερό
-
3 γαρύφαλλα
-
1 φύλλο Δάφνη
-
Μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
3 σκελίδες Σκόρδο
-
Για τις πατάτες
-
μικές Πατάτες
-
Βούτυρο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
1 σκελίδα Σκόρδο
-
μυρωδικά
Οδηγίες
Το πιο παραδοσιακό πιάτο τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι η γεμιστή γαλοπούλα! Δεν είναι ελληνικό έθιμο έρχεται από το εξωτερικό, ωστόσο αρκετές οικογένειες τα τελευταία χρόνια προτιμούν να φάνε ανήμερα ή την παραμονή Χριστουγέννων γεμιστή γαλοπούλα. Τα παιδιά λατρεύουν τη γέμιση της γαλοπούλας και οι μαμάδες αναγκαστικά τη φτιάχνουν.
Δες την παρακάτω συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα με την πιο νόστιμη γέμιση που έχεις φάει ποτέ και πάρε την απόφαση να φτιάξεις κι εσύ τη δική σου τη φετινή σεζόν.
Βήματα
1
Ok
|
Για τη γαλοπούλαΑφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2 - 3 μέρες. Βάζουμε το μήλο, το θυμάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε τη γαλοπούλα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε τη γαλοπούλα πάνω σε σχάρα, από κάτω ένα ταψάκι με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε για 40 λεπτό ανά κιλό γαλοπούλας και την τελευταία μισή ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα για να πάρει η γαλοπούλα καλό χρώμα. |
2
Ok
|
Για τη γέμιση γαλοπούλαςΣοτάρουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι και το σκόρδο πολύ πολύ καλά στο μισό βούτυρο Αυτό μπορεί να πάρει και μισή με μία ώρα.. Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε καλά το ψωμί για να πάρει χρώμα και να γίνει κριτσανιστό. |
3
Ok
|
Για τη σάλτσα ψωμιούΒάζουμε το γάλα με το σκόρδο, τη δάφνη, τα γαρύφαλλα και το κρεμμύδι να βράσουν. Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2 - 3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. |
4
Ok
|
Για τις πατάτεςΒράζουμε για 5 λεπτά. Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά.. |