Υλικά
-
150 γρ Κορν φλάουρ
-
200 γρ Αλεύρι
-
500 ml Μπύρα
-
15 γρ Μπέικιν πάουντερή σόδα
-
μία πρέζα Αλάτι
Οδηγίες
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κρύβεται πίσω από τον υπέροχο, τραγανό ήχο του τηγανητού μπακαλιάρου όταν τον τσιμπάς με το πιρούνι; Εκείνη η χρυσαφένια κρούστα που σπάει τραγανά κάτω από τα δόντια σου, αποκαλύπτοντας τον ζουμερό, λευκό μπακαλιάρο;
Είναι το κουρκούτι του μπακαλιάρου, ο ήχος μιας παράδοσης που σε ταξιδεύει χρόνια πίσω, που συνδυάζει την απλότητα με τη γευστική αρτιότητα και έχει τη δύναμη να σε μεταφέρει σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι, ακόμη και αν βρίσκεσαι στη μέση της πόλης.
Φαντάσου: ένα τραπέζι δίπλα στη θάλασσα, η ηχώ των κυμάτων, το απαλό φως του ηλιοβασιλέματος να πέφτει στο πρόσωπό σου, κι εκείνο το μυστηριώδες άρωμα τηγανητού ψαριού που γεμίζει τον αέρα. Κάθε μπουκιά είναι μια εμπειρία που συνδυάζει την αλμυρή γεύση του παστού μπακαλιάρου με την τραγανότητα που του προσφέρει το τηγάνισμα με το κουρκούτι για μπακαλιάρο.
Κι αν σκεφτείς ότι αυτό το εκπληκτικό πιάτο μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι σου, προετοιμασμένο από τα χεράκια σου, πόσο πιο γλυκιά δεν γίνεται αυτή η προοπτική; Αρκεί να ακολουθήσεις τα βήματα μιας αγαπημένης συνταγής, να βυθιστείς στην τέχνη της μαγειρικής και να δημιουργήσεις κάτι πραγματικά μοναδικό.
Αν θέλεις να βιώσεις όλα αυτά και να ταξιδέψεις σε έναν κόσμο όπου η γεύση αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή, τότε είσαι στο σωστό μέρος. Διάβασε τη συνταγή για το πιο αφράυο και τραγανό κουρκούτι για μπακαλιάρο, νιώσε την έμπνευση και προετοιμάσου να φέρεις ένα κομμάτι της θάλασσας στο τραπέζι σου.
Το κουρκούτι μπακαλιάρου σε περιμένει, και η απόλαυση είναι μόνο ένα βήμα μακριά.
Τηγανητός μπακαλιάρος με κουρκούτι. Πότε τον τρώμε
Ο τηγανητός μπακαλιάρος σε κουρκούτι είναι ένα πιάτο που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική παράδοση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου της Σαρακοστής και των νηστειών για όσους δε μπορούν να νηστέψουν και από ψάρι.
- Η πιο γνωστή ημερομηνία για την απόλαυση του τηγανητού μπακαλιάρου είναι η 25η Μαρτίου, όταν συμπίπτει η εορτή της Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την Εθνική Εορτή της Ελλάδας. Αυτήν την ημέρα, πολλές ελληνικές οικογένειες προετοιμάζουν και σερβίρουν τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι με σκορδαλιά, συνδυάζοντας μια παραδοσιακή συνταγή με τις εθνικές εορταστικές εκδηλώσεις.
- Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει να τρώμε μπακαλιάρο και κατά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.
- Η Κυριακή των Βαΐων επίσης, η Κυριακή δηλαδή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι η μέρα που παραδοσιακά πώς νηστεύουν τρώνε ψάρι και προτιμούν τον τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι
Κουρκούτι μπακαλιάρου η συνταγή
Φυσικά, ο τηγανητός μπακαλιάρος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτήν την ημερομηνία. Μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου που έχεις την επιθυμία για κάτι νόστιμο και τραγανό! Πάμε να δούμε τη συνταγή για το κουρκούτι μπακαλιάρου που είναι απαραίτητο για το τηγάνισμα.
Βήματα
1
Ok
5min
|
Φτιάξε το κουρκούτι μπακαλιάρουΣε ένα μπολ, ανακάτεψε με σύρμα, τη μπύρα με το αλάτι και το μπεικιν παόυντερ. Το κουρκούτι μπακαλιάρου είναι άτοιμο |
2
Ok
|
ΣυνοψίζονταςΠοιος είπε ότι ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι φτιαγμένος μόνο για ειδικές περιστάσεις όπως την 25η Μαρτίου; Είναι μια εμπειρία, μια γαστρονομική περιπέτεια που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία. Μέσα από αυτό το ταπεινό ψάρι, δημιουργείται ένα πιάτο που γεμίζει την καρδιά και την ψυχή με γεύσεις και αρώματα που παραπέμπουν στη θάλασσα, τον ήλιο και τα απέραντα ελληνικά τοπία. Αν έχεις αφιερώσει το χρόνο να φτιάξεις αυτό το πιάτο, τότε γνωρίζεις τη χαρά της δημιουργίας κάτι τόσο ξεχωριστού. Αν ακόμη δεν το έχεις δοκιμάσει, η στιγμή είναι τώρα. Δεν χρειάζεσαι παρά μερικά απλά υλικά και την αγάπη για το μαγείρεμα για να φέρεις την Ελλάδα στο τραπέζι σου. Το κουρκούτι για μπακαλιάρο δεν είναι απλά μια συνταγή. Είναι μια πρόσκληση να ανακαλύψεις, να πειραματιστείς και να απολαύσεις την απλότητα και την πολυπλοκότητα της ελληνικής κουζίνας. Απόλαυσέ το με φίλους και οικογένεια, και αφήσε το να γίνει μέρος της παράδοσης που μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου. Καλή απόλαυση! |