Το πιπέρι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και χρησιμοποιημένα μπαχαρικά στον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια των Piperaceae και το επιστημονικό του όνομα είναι Piper nigrum.
Καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, αλλά έχει βρει τον δρόμο του σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Είναι διαθέσιμο σε τέσσερις βασικές παραλλαγές: μαύρο, λευκό, πράσινο και ροζ, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης των καρπών που συλλέγονται και την επεξεργασία που υφίστανται.
Το μαύρο πιπέρι προέρχεται από τους πλήρως ώριμους καρπούς που έχουν στεγνώσει στον ήλιο και έχουν αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Είναι πικάντικο και έχει ένα βαθύ, πλούσιο άρωμα.
Το λευκό πιπέρι προέρχεται από τους ίδιους ώριμους καρπούς αλλά έχει αφαιρεθεί το εξωτερικό τους τμήμα, δίνοντας του μια λευκή εμφάνιση και μια πιο ήπια γεύση.
Το πράσινο πιπέρι είναι οι πιο ανώριμοι καρποί που έχουν συλλεχθεί και έχουν στεγνώσει, διατηρώντας το φυσικό τους πράσινο χρώμα και έχοντας μια γεύση που είναι λίγο πιο απαλή από αυτή του μαύρου πιπεριού.
Το πιπέρι είναι γνωστό για την πικάντικη γεύση του που προσθέτει στα φαγητά, αλλά έχει και πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες όπως τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη K, και τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, καθώς και μεταλλικά στοιχεία όσαν τον σίδηρο, τον ασβέστιο, τον κάλιο και τον μαγνήσιο. Το πιπέρι περιέχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση του. Η πιπερίνη έχει δείξει να έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Το πιπέρι χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική για την προσθήκη γεύσης και πικάντικου στοιχείου στα πιάτα. Μπορεί να προστεθεί σε σάλτσες, σούπες, μαρινάδες, κρεατικά, ψάρια, λαχανικά και πολλά άλλα. Επιπλέον, το πιπέρι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως την πέψη και την αύξηση της απορρόφησης άλλων θρεπτικών στοιχείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το πιπέρι είναι ασφαλές για την κατανάλωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων, κάποιες άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε αυτό ή να έχουν αλλεργία. Επίσης, μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι. Όπως πάντα, είναι καλό να τηρούνται μέτρα με την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή μπαχαρικού.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023